Linkovi

Pregovori RH-EU: Jedina prepreka suradnja s Den Haagom (23/2/04) - 2004-02-22


Uoči tjedna intenzivnih kontakata RH i EU iz Europske komisije signalizirano je na koji bi se način mogli pomiriti pozitivan ton Komisijinog mišljenja o spremnosti Hrvatske za ulazak u pregovarački proces s jedinom političkom preprekom procesu, manjkavom suradnjom Hrvatske s Haagom.

Nakon što je Europska komisija u osnovnim crtama složila avis – ili mišljenje – je li Hrvastka spremna za pregovarački proces o ulasku u Europsku Uniju i nakon što su prve naznake pokazale da je opći ton stotinjak stranica dugog nalaza pozitivan, Uniji ostaje riješiti problem suradnje s den Haagom. Suradnja s den Haagom, točnije stav da su vlasti u Hrvatskoj odgovorne što je Ante Gotovina još bjegunac, jedina je službeno utvrđena prepreka normalnom nastavku procesa.

Komisija se našla u situaciji da obrađuje zemlju koja je, po golemoj većini parametara solidno uznapredovala ili napreduje u pripremama i, istovremeno, jedan jedini element iz političkog dijela uvjeta ne razvija se na način koji bi se u Bruxellesu mogao ocijeniti zadovoljavajućim.

Priču su potencirale dvije članice stopiravši proces ratifikacije SSP-a, sporazuma EU i Hrvatske vezujući ga uz punu suradnju s haaškim kaznenim sudom.

Budući da se radi o uspješnoj zemlji s velikom preprekom nepotpunog uspjeha u razrješavanju haaškog pitanja, Komisija je razmatrala moguće opcije.

Prva je bila prihvatiti avis ali ga objaviti tek nakon što se Unijine članice uvjere da je suradnja s Haagom besprijekorna. Potom se pojavio novi prijedlog i to je najvjerojatniji put kojim će krenuti Unijine odluke: avis će biti objavljen u predviđenom proljetnom roku krajem ožujka, ali će nastavak procedure ovisiti o ispunjavanju uvjeta suradnje s Haagom. Nastavak je, naravno, uz najboljem slučaju moguć do lipnja kada bi čelnici država Unije, sada već zajednice sa 25 članica, morali i službeno potvrditi Komisijin avis dopunjen preporukama Ministarskog vijeća i odlučiti da je vrijeme otvaranju pregovora.

Samom početku pregovora prethodi dugačak tehnički posao, dijelom obavljen i kroz posao pripreme avisa, tzv. screening. Najave iz Zagreba da će visoki dužnosnici – ministar vanjskih poslova i potom predsjednik Republike – za službenog posjeta Bruxellesu donijeti nove dokaze da Hrvatska surađuje bez ograničenja nisu nikoga impresionirale. Unija će uvažiti isključivo stav Tribunala i glavne tužiteljice Carle del Ponte.

Sa sutrašnjim danom počinje tjedan intenzivnih kontakata. Seriju starta ministar poljoprivrede, potom ministar vanjskih poslova u redovnom političkom dijalogu s Unijinim "trojkom". Nakon njih u službeni posjet stiže predsjednik Republike Stipe Mesić. Tjedan zaključuje krug pregovora o tzv. "protokolu 7", uređenju ekonomskih veza RH i proširene Unije.

Ponedjeljak je zanimljiv i stoga što će se službeno sastati povjerenik za proširenje i njegovo "pojačanje" iz novih članica. Slovenac Potočnik će s Nijemcem Verheugenom od 1. svibnja pokrivati resor proširenja s veoma osnovanim očekivanjima da će ga preuzeti u novom sazivu Komisije, krajem godine.

XS
SM
MD
LG