Linkovi

Carla del Ponte: 'Žrtve trebaju pravdu' (22/2/04) - 2004-02-22


"Haaški Tribunal za ratne zločine neće završiti posao dok ne procesuira najodgovornije; žrtve trebaju pravdu a mandat tužiteljice ne znači da njenim radom rukovode politički interesi" - neke su od poruka Carle del Ponte u interviewu talijanskom dnevniku Corriere della Sera.

"Sada imamo 21 bjegunca, 21 osobu na najvišoj razini koja još ne odgovara za počinjena zlodjela. Ne stignu li Mladić, Karadžić, Gotovina i ostali do Haaga do kraja ove godine, Tribunal neće završiti misiju. Mnogi se povratnici plaše povratka dok su počinitelji zlodjela nekažnjeni. Žrtve trebaju pravdu" - izjavila je glavna tužiteljica Carla del Ponte u interviewu talijanskom dnevniku Corriere della Sera.

Drugi naglasci iz intervjua su: "Mi nećemo suditi svim odgovornima, za to služe nacionalni sudovi; nisam političar već nezavisan tužitelj; mojim poslom ne rukovode politički interesi; teza The New York Timesa da stalno ponavljanje kako je potrebno uhititi bjegunce zapravo odlaže njihovo uhićenje je 'smiješna', ja ovakve konstatacije izričem tek pošto se bjegunce nije uhitilo iako se moglo; moja je reakcija uvijek poziv na pomoć kao u slučaju kad sam doznala da je Karadžić u Beogradu; ova je informacija u Haag stigla 'iz istog kruga koji bjegunce može uhapsiti'.

Nadalje, tužiteljica ocjenjuje da će u drugom dijelu procesa Slobodanu Miloševiću biti lakše jer je osobno prisustvovao svim zbivanjim o kojima je istraga zaključke izvlačila iz dokumenata. Samog Miloševića u ulozi vlastitog branitelja Carla del Ponte opisuje kao "agresivnog, preciznog, inteligentnog".

Tužiteljica žali što joj nije uspjelo dovesti sve svjedoke koje je Tužiteljstvo tražilo. "Za svjedočenje je ponekad potrebna velika hrabrost a nju nemaju svi" - rekla je Carla del Ponte.

Problem za Tužiteljstvo će biti dokazivanje najtežeg djela optužnice, onog o genocidu. Carla del Ponte vjeruje da je Tužiteljstvo podastrijelo dovoljno dokaza, ali u ovim specifičnim slučajevima zločini se mogu ublažiti, stoga je genocid element kojega je teško dokazati ukoliko optuženi sam ne prizna, no, "vidjeti ćemo", kaže.

Upitana što misli o suđenju Saddamu Husseinu pred iračkim sudom - jer i to potvrđuje da Amerikanci nisu prezadovoljni Tribunalom, sugerirala je novinarka lista - Carla del Ponte je odgovorila da "ne vjeruje da su razlog za to američke percepcije rada Tribunala", no, kao tužiteljica UN-ovog Tribiinala, "više bih voljela da se Saddamu sudi pred međunarodnim sudom" - zaključila je.

XS
SM
MD
LG