Linkovi

'Guvernator' protiv istospolnih brakova (22/2/04) - 2004-02-21


Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger naredio je gradskoj upravi San Francisca da prestane izdavati dozvole za sklapanje brakova istospolnim brakovima, jer to, kako je rekao, predstavlja kršenje zakona Kalifornije. Guverner Schwarzenegger je izjavio da se San Francisco "zaputio opasnim putem ignoriranja vladavine zakona", te je pozvao kalifornijske dužnosnike da riješe ovaj pravni spor. "Došao je trenutak da San Francisco počne poštivati propise Kalifornije," dodao je guverner.

Schwarzenegger je izdao uputu San Francisu, nakon što je jedan sudac odbio izdati privremenu zabranu izdavanja dozvola za istospolne brakove. Tijekom proteklog tjedna, u San Franciscu se vjenčalo preko tri tisuće homoseksualnih parova.

U međuvremenu, glasnogovornik gradonačelnika San Francisca Gavina Newsoma odbacio je Schwarzeneggerovu direktivu rekavši: "Prava je istina da su tisuće ljudi u zajednicama punim ljubavi i da se sada te zajednice konačno priznaju. Pozivamo guvernera da se sastane s nekima od tih parova." Privremenu zabranu izdavanja bračnih dozvola homoseksualcima zatražila je Kampanja za kalifornijske obitelji, koja tvrdi da sklapanje takvih brakova nanosi štetu svim stanovnicima Kalifornije, koji su svojedobno glasali za propis kojim se brak definira kao zajednica muškarca i žene.

Dok brani svoju novu politiku na sudu, uprava San Francisca je također tužila Kaliforniju, uz tvrdnju da kalifornijski propis o zabrani istospolnih brakova predstavlja kršenje jamstva o jednakim pravima svih građana. U međuvremenu, i mjesto Barnalilo u New Mexicu omogućilo je homoseksualnim parovima da stupe u brak. Uprava Barnalila je jučer izdavala bračne dozvole, sve dok ministrica pravosuđa New Mexica nije izjavila da te dozvole nisu pravno valjane.

XS
SM
MD
LG