Linkovi

Crveni križ obišao Saddama Husseina (21/2/04) - 2004-02-21


Djelatnici Međunarodnog odbora Crvenog križa posjetili su bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina, koji je danas američki ratni zarobljenik. Prema riječima glasnogovornice Crvenog križa, dva predstavnika te organizacije, od kojih je jedan liječnik, obišla su danas Saddama na tajnoj lokaciji u Iraku.

Saddam se nalazi u američkom zarobljeništvu otkako je 13. prosinca prošle godine uhvaćen u blizini svojeg rodnog grada Tikrita. Kako je rekla glasnogovornica, ekipa je slijedila procedure Crvenog križa i provjerila uvjete njegovog zatočeništva i njegovo zdravlje. Saddam je također dobio priliku da pošalje poruku svojoj obitelji. Iako nije željela komentirati Saddamovo zdravstveno stanje, niti uvjete u kojima je zatvoren, glasnogovornica je rekla da je napisao poruku svojoj obitelji, koja će proći kroz ruke američkih cenzora prije nego što bude upućena primateljima posredstvom Crvenog križa.

Međunarodni odbor Crvenog križa zatražio je dozvolu američkih vlasti za posjet Saddamu Husseinu. Posjet je odobren prije nekoliko tjedana, no ne zna se zašto do njega nije došlo sve do danas.

XS
SM
MD
LG