Linkovi

Obrazovanje rješenje za odljev poslova u inozemstvo? (22/2/04) - 2004-02-21


Guverner američke Središnje banke Alan Greespan upozoio je da američki radnici moraju biti bolje obrazovani da bi se mogli naći posao u gospodarstvu koje se sve više okreće od proizvodnje konkretnih dobara prema "konceptualnim" dobrima.

Osiguravanje "rigoroznog obrazovanja i trajnog usavršavanja za sve pripadnike našeg društva" od ključne je važnosti za gospodarstvo općenito i za sve one koje pogađaju promjene na tržištu radne snage, izjavio je gospodin Greenspan u govoru u Omahi. Prema njegovim riječima, bolje obrazovanje, pogotovo u osnovnoj i srednjoj školi, znatno bi pomoglo i u smanjivanju jaza u prihodima, koji je posebno u porastu u posljednja dva desetljeća.

Govoreći o odljevu poslova u inozemstvo, posebno u zemlje poput Kine i Indije, čelnik Središnje banke izjavio je da se američka radna mjesta ne mogu zaštititi protekcionizmom. "To bi moglo navesti druge zemlje da nam se pokušaju osvetiti i tako bismo izgubili još više radnih mjesta," upozorio je.

Iako je posljednja ekonomska recesija završila u studenom 2001, američko je gospodarstvo u protekle tri godine izgubilo preko dva milijuna radnih mjesta. Mnoga od njih, pogotovo u kompjutorskoj industriji, "preseljena" su u Indiju i Kinu, gdje ih mogu obavljati znatno slabije plaćeni radnici.

XS
SM
MD
LG