Linkovi

Einstein je bio u pravu? (22/2/03) - 2004-02-21


Najnoviji podaci koje je prikupio svemirski teleskop Hubble pokazuju da misteriozna "tajna energija", koja uzrokuje širenje svemira, kako se čini, doista konstantna sila, kako je to Albert Einstein svojedobno tvrdio.

Radi se o nepoznatom obliku energije koja se ponaša upravo suprotno od sile teže. Tamna energija potiče sazvijeđa u svemiru da se udaljavaju jedna od drugih sve većom brzinom. Einstein je tu silu nazivao "kozmološkom konstantom". Svojedobno je postavio teoriju da tamna sila postoji kao protuteža sili teži, kako se svemir ne bi urušio sam u sebe. Kasnije je odbacio tu teoriju kao svoju najveću grešku, no kasnije promatranje supernova koje su davno eksplodirale, potvrdilo je postojanje tamne energije.

Znanstvenici sada znaju da tamna energija uzrokuje širenje svemira sve većom brzinom i da čini 70 posto svemira. Do sada se, međutim, nije znalo je li tamna energija stabilna. Ukoliko s vremenom jača, svemir bi se jednom jednostavno mogao raspasti u silovitom širenju galaksija, zvijezda, planeta i, na kraju, atoma. Najnovija mjerenja obavljena uz pomoć teleskopa Hubble pokazuju da se tamna energija doista ne mijenja, baš kao što je Einstein predvidio.

"Sada smo dvostruko sigurniji nego prije da je Einsteinova kozmološka konstanta realna, ili se barem, kako se čini, tamna energija ne mijenja tako brzo da bi izazvala raspad svemira u dogledno vrijeme," kazao je Adam Ries s Instituta za studije svemirskog teleskopa u Baltimoreu, koji proučava podatke s teleskopa Hubble. Čak i ako Einstein nije bio u pravu, tamna energija neće izazvati raspad svemira još barem 30 milijardi godina, kažu znanstvenici.

Najnoviji rezultati dobiveni su mjerenjem nekoliko supernova koje su eksplodirale kada je svemir bio dvostruko "mlađi" nego danas, dakle prije sedam milijardi godina.

XS
SM
MD
LG