Linkovi

NASA: Raketoplani u misije tek početkom slijedeće godine, i to - s rezervom (20/2/04) - 2004-02-20


NASA je objavila da će flota svemirskih raketoplana ostati prizemljena sve do početka slijedeće godine. Kada letovi budu nastavljeni, rečeno je, za svaku će misiju na Zemlji biti spreman drugi, rezervni raketoplan s posadom, koji bi bio upućen u spasilačku misiju ukoliko bi prvi bio oštećen tijekom leta.

Zbog nesreće raketoplana Columbia, prije godinu dana, NASA je prošli mjesec odlučila da će sve buduće misije raketoplana biti posvećene isključivo završavanju međunarodne svemirske postaje. Na taj način, astronauti će moći pregledati i popraviti svoje letjelice na orbitirajućoj postaji, ili, pak, pričekati dolazak spasilačkog raketoplana u slučaju da je oštećenje preveliko.

Spasilački raketoplan neće nužno biti postavljen na lansirnu rampu, ali će biti spreman za let na svemirsku postaju u roku od 45 do 90 dana, izjavio je upravitelj programa raketoplana Bill Parsons. To je vremensko razdoblje u kojemu sedmero dodatnih astronauta može boraviti na postaji prije nego što ponestane zaliha hrane, kisika i drugih potrepština.

XS
SM
MD
LG