Linkovi

FBI - obrazovnom kampanjom protiv piratizacije autorskih prava (20/2/04) - 2004-02-20


Američki Savezni istražni ured, FBI, pokrenuo je obrazovnu kampanju kako bi spriječio nezakonito umnožavanje filmova, glazbe i kompjuterskog softwarea. Kako kažu iz ove vladine agencije, riječ je zapravo o proširenju programa koji su započeli još tijekom sedamdesetih godina. Upozorenje koje su nekoć na početku filma mogli vidjeti gledatelji filma na video vrpci o neovlaštenom umnožavanju takvih materijala, sad je prošireno na DVD diskove, glazbu, kompjuterske igre i programe.

Novi element ove kampanje jest da će sad i oni koji programe i glazbu 'skidaju' s Interneta, primiti upozorenje da je materijal koji downloadaju zaštićen autorskim pravima, te da se kršenje propisa u tom smislu može kazniti novčanom globom i do 250 tisuća dolara. Globa može izgledati visoka, međutim, nije visoka ako je promotrite u kontekstu da je samo tijekom prošle godine nezakonito umnoženo materijala u vrijednosti od čak 23 milijarde dolara. Dodamo li tome i podatak da je industrija zabave postala glavni izvozni proizvod Sjedinjenih Država, lako je razumjeti zabrinutost koja vlada u velikim američkim filmskim studijima i glazbenim kompanijama.

Jane Monroe, zamjenica direktora Odjela za kibernetiku FBI-ja, kaže da je piratiziranje krađa i Savezni istražni ured to shvaća ozbiljno. Ona napominje da je problem piratiziranja autorskih prava postao treći prioritet njene agencije - nakon terorizma i kontraobavještajnih aktivnosti.

XS
SM
MD
LG