Linkovi

Na Marsu, 'Opportunity' otkrio slanu vodu (20/2/04) - 2004-02-20


Robotička sonda 'Opportunity' Američke agencije za istraživanje svemira otkrila je tragove slane vode u jarku koji je iskopala na površini Marsa. U istom iskopu, kao što se vidi i na najnovijim fotografijama koje je sonda poslala na Zemlju, otkriveni su mali okruglasti kamenčići, gotovo jednaki onima koji su ranije viđeni na površini.

U međuvremenu, sonda-blizanka 'Spirit' priprema se iskopati vlastiti jarak kako bi istražila sastav tla koje se lijepi za njezine kotače, ukazujući da bi vrlo fina prašina mogla biti vlažna.

Na tiskovnoj konferenciji, dužnosnici NASA-e su kazali da bi na obje lokacije tlo moglo sadržati male količine vode, pomiješane sa solju, u smjesi koja bi mogla opstati kao tekućina i na vrlo niskim temperaturama. Znanstvenici kažu da bi za stvaranje takve zasićene otopine bile dovoljne i minimalne količine vode.

U mehaničkom smislu, obje sonde provode svoje zadatke bolje nego što su inžinjeri obećavali, te bi mogle, kako sada kažu znanstvenici NASA-e, raditi i znatno dulje od planiranih tri mjeseca.

XS
SM
MD
LG