Linkovi

Afganistanski film 'Osama' (19/2/04) - 2004-02-19


Nakon više od dva desetljeća sovjetske okupacije, građanskog rata i vladavine talibana, Afganistan počinje oživljavati. Kao što je rekao predsjednik George W. Bush, 'Narod Afganistana kreće se naprijed: "Pred Afganistanom stoje još uvijek mnogi izazovi, ali zemlja napreduje, a njezin se narod neizmjerno odmaknuo od more koju je pretrpio pod talibanima."

A, kao još jedan znak napretka, washingtonski ured Američke udruge za igrani film bio je domaćim posebnom prikazivanju prvog afganistanskog filma, snimljenog nakon zbacivanja talibana.

Film "Osama", dobitnik Zlatnog globusa za najbolji strani film u 2003, priča je o afganistanskoj djevojčici koja je bila prisiljena prerušiti se u dječaka, imenom Osama, kako bi dobila posao.

Said Tayeb Jawad, afganistanski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, istaknuo je vezu između naslova filma i imena terorističkog čelnika al-Qaide Osame bin Ladena. Veleposlanik Jawad je rekao: 'Mnogo prije 11. rujna 2001, to je ime teroriziralo afganistanski narod, ostavljajući iza sebe žrtve.'

Farida Azizi, afganistanska aktivistica za prava žena, kaže da je, kada je živjela u Afganistanu, vidjela mnoge djevojčice nalik glavnom liku filma, koje su svakodnevno riskirale živote kako bi pomogle prehraniti svoje obitelji. Marina Golbahari, trinaestogodišnja protagonistica glavne uloge u filmu "Osama", svojedobno je živjela kao nepismena prosjakinja na ulicama Kabula. Mnogi drugi članovi glumačke postave, kako je javljano, živjeli su u sirotištima ili u izbjegličkim logorima.

Film "Osama" redateljski je prvijenac Siddiqa Barmaka. 'Mislim da je to dobar način predstavljanja moje zemlje svijetu,' rekao je gospodin Barmak. 'Mislim da je dobar nositelj poruke kao dobar most među ljudima, kako bismo se međusbno razumjeli.'

XS
SM
MD
LG