Linkovi

Delegacija Hrvatskog sabora u posjetu Europskom parlamentu (18/2/04) - 2004-02-18


Današnjim međuparlamentarnim sastankom izaslanstva Sabora i delegacije za Jugoistočnu Europu Europskg Parlamenta završen je dugogodišnji rad ovog tijela. Od idućih parlamentarnih izbora dijalog zastupnika odvijati će se vjerojatno u okvirima posebnog izaslanstva EP-a i Sabora, na način kako je origaniziran dijalog Parlamenta sa zastupničkim tijelima pristupajućih i kandidatskih država. Po dvodnevnom radu sve su glavne značajke situacije u Hrvatskoj stavljene na hrpu, istaknut je ogroman napredak koji Hrvatskoj daje objektivne šanse da do kraja ove godine uđe u pregovarački proces za ulazak u Uniju.

Barunuca Ludford: Engleska vlada ne može promijeniti mišljenje bez pouzdanih informacija da su se i činjenice promijenile"

Parlamentarci su pozvali Ministarsko vijeće Unije na to, računajući da će mišljenje europske Komisije je li Hrvatska spremna na pregovore biti pozitivano. Prvi signali iz Komisije ukazuju da je to slučaj s, naravno, jednim jedinim izuzetkom, den Haagom. U dijelu rasprave vezane uz pitanje suradnje s Tribunalom, najbitnije je upozoriiti na riječi britanske euro-zastupnice barunuce Sarah Ludford: «Da bi britanska Vlada i Parlament promijenili svoju sadašnju poziciju i ratificirali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) EU i Hrvatske potrebni su izuzetno uvjerljivi dokazi da je Hrvatska učinila sve što može kako bi osigurala transfer bjegunca Ante Gotovine sudu za ratne zločine; vlasti moraju učiniti stodesetpostotne napore da ga nađu; moji liberalni demokrati i ja veoma bismo se iznenadili da naša Vlada promijeni mišljenje bez novih informacija», kazala je zastupnica.

Bilo je naime riječi mogu li preostale države – članice najaviti spremnost za završetak ovog procesa – zadovoljne novim, pouzdanim informacijama što se konkretnoga učinilo u slučaju Gotovina – čime bi Komisija došla u poziciju objaviti avis o Hrvatskoj i potom nastaviti proceduru na Ministarskom vijeću i pred Europskim Parlamentom. Den Haag je i ovdje, u zgradi u Bruxellesu zvanoj «kapric bogova» (radi oblika glavne zgrade koja podjseća na kutiju istoimenog sira) označen kao glavna prepreka integracijskim naporima Hrvatske. Ostale poruke iz zajedničke deklaracije očekivane su, gotovo standardne. Ističem stoga poziv na stvaranje uvjeta za kompetitivnije gospodarstvo, financijsku pomoć povratku izbjeglica i za dijalog o neriješenim graničnim pitanjima sa susjedima, uključujući situaciju stvorenu proglašenjem zaštišene ribolovno – ekološke zone.

XS
SM
MD
LG