Linkovi

Brojne tužbe tijekom godina protiv katoličkih svećenika u Los Angelesu (18/2/04) - 2004-02-18


Nakon što su objavljeni rezultati istraživanja prema kojima je 4 i pol tisuće američkih katoličkih svećenika u razdoblju između 1950. i 2002. godine seksualno zlostavljalo 11 tisuća maloljetnika, današnji "Los Angeles Timesa" donosi članak u kojemu se iznosi izvješće o seksualnim zlostavljanjima katoličkog svećenstva u losanđeleskoj nadbiskupiji. Naime, kardinal Roger Mahony - u postupku bez presedana - objavio je iscrpno izvješće o svim takvim slučajevima od 1931. do 2000. godine. U više od 70 godina losanđeleske nadbiskupije, ukupno je 244 svećenika, đakona, redovnika i sjemeništaraca bilo optuženo za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Nisu svi navodi bili točni - u izvješću se nabrajaju optužbe koje su bile dokazane netočnima. Ali broj odbačenih optužbi daleko zaostaje za brojem slučajeva zlostavljanja koji nikada nisu bili prijavljeni, slažu se i crkveni dužnosnici i zastupnici žrtava.

Kako ističe losanđeleski list, izvješće kardinala Mahonyja po prvi puta objavljuje imena 211 od 244 optuženih osoba. Još prije samo pet godina, napominje se, tako nešto bi bilo potpuno nezamislivo. I sam kardinal našao se među optuženicima - dva puta, tijekom 2002. godine. U prvom slučaju, policija je ustvrdila da žena koja ga je optužila nije bila vjerodostojna, a, u drugom slučaju, radilo se o pokušaju ucjenjivanja lažnom objedom protiv kardinala, za što je jedna osoba već osuđena.

Znak da se za katoličko svećenstvo vremena zaista mijenjaju jest i jučerašnja osuda biskupa Thomasa O'Briena, u Phoenixu, zbog bijega s mjesta prometne nesreće, u kojoj je automobilom udario pješaka, koji je potom umro. Biskup O'Brien, kako pišu "Washington Post" i "New York Times", prvi je katolički biskup u Sjedinjenim Državama koji je osuđen zbog kaznenog djela. On je, inače, prošle godine odstupio s čelnog mjesta župe u Phoenixu - najveće katoličke župe u Arizoni - kada je podignuta optužnica zbog ove prometne nesreće. A, do toga je došlo samo dva tjedna nakon što su vlasti pristale da ga ne progone kazneno zbog prikrivanja optužbi o seksualnom zlostavljanju koje su izvršili svećenici pod njegovom upravom. Policija je tada tvrdila da su druge župe u Americi svoje svećenike, za koje se znalo da napastvuju maloljetnike, premještale u Phoenix, jer je župa biskupa O'Briena bila voljna primiti ih, piše "Washington Post".

XS
SM
MD
LG