Linkovi

Bračna jednadžba - zbrajanje ili dijeljenje (18/2/04) - 2004-02-18


Od Valentinova još nije prošlo dovoljno dana da bi izblijedila sjećanja na srcolike čokolade i bombone, pa se može reći da mnogi još uvijek imaju na umu ljubav. No, ne svi. Neki, u stvari, više razmišljaju o mjerljivim aspektima razvoda.

Danas, u Americi, oko 50 posto brakova okončava razvodom. Znanstvenici Sveučilišta Washington, u Seattleu, kažu da mogu točno - ili, gotovo točno - odrediti koji će brakovi završiti razilaskom partnera.

Jedan psiholog, jedan matematičar i jedan patolog izradili su, kako kažu, dokazanu matematičku formulu za određivanje koji će brakovi propasti. Njihova formula trebala bi parovima pružiti nadu da mogu poraditi na svojim problemima i riješiti ih prije nego što dođe do razvoda.

'I ranije se moglo prognozirati da će doći do razvoda prije nego što se on dogodi,' kaže John Gottman, profesor psihologije i jedan od autora nove metode. 'Ono što je novo jest znanstveni model za razumijevanje zašto možemo prognozirati razvod s tolikom točnošću.'

Njegov kolega James Murray, profesor matematike, dodaje da se po prvi puta matematički model koristi za razumijevanje vrlo osobnih ljudskih interakcija, donoseći sa sobom objektivnost. U razdoblju od 16 godina, znanstvenici su oprobali svoju metodu na 700 parova. Prognoza koji će se parovi rastati u roku od četiri godine, bila je točna u 94 posto slučajeva.

Ključ metode leži u davanju pozitivnih, odnosno negativnih bodova za određene obrasce ponašanja. Recimo, primjedba supruga, koji svojoj ženi kaže 'Tvoja majka je stvarno nesnosna,' donosi dva minus boda. Ako on, međutim, doda 'ali ona zna kojiput biti zabavna,' to mu donosi jedan plus bod. Ako se pritom i nasmije, dobije još jedan plus bod.

Na koncu svih zbrajanja i oduzimanja bodova, pokazatelj stabilnog braka je pet pozitivnih bodova više od negativnih. U drugim slučajevima, upozorava ekipa znanstvenika iz Seattlea, braku se ne piše dobro. Ali, ne znači da je osuđen na propast. Čitava poanta ovog matematičkog modela, prema profesoru Gottmanu, jest da se parovima, u terapijskim seansama, ukaže kako mogu poboljšati svoje ponašanje i popraviti ono što među njima nije dobro.

XS
SM
MD
LG