Linkovi

Cingular kupio AT&T Wireless za 41 milijardu dolara (18/2/04) - 2004-02-18


Kompanija cingular Wireless pobijedila je u nadmetanju za kupnju manjeg konkurenta, AT&T Wireless, ponudivši 41 milijardu dolara, gotovo 40 posto više nego što je ponudila na početku dražbe, prošli tjedan. Tom je svotom izgurala suparnika u nadmetanju, britansku kompaniju Vodafone.

Novostvorena kompanija za bežičnu telefoniju bit će najveća u Sjedinjenim Državama sa 46 milijuna pretplatnika, godišnjim prihodom većim od 32 milijarde dolara i prisutnošću na 97 od stotinu najvećih američkih tržišta za celularne telefone.

Prije ovog poslovnog spajanja, Cingular je bio druga po veličini američka kompanija na polju bežične telefonije, a AT&T Wireless treća. Ova integracija označava početak konsolidacije prilično pretrpanog tržišta celularne telefonije u Sjedinjenim Državama, gdje se za kupce nadmeće šest - odnosno, sada pet - velikih nacionalnih kompanija i desetak manjih, regionalnih. Međutim, ne očekuje se smanjenje žestoke kompetitivnosti u borbi za pretplatnike, jer više od polovice stanovnika Amerike već ima celularni telefon i do novih se pretplatnika dolazi sve teže.

Objava spajanja Cingulara i AT&T-ja pozitivno se odrazila na poslovanje američkih burza, gdje su svi glavni pokazatelji porasli. Porasla je i cijena zlata, za pet dolara i 70 centi po finoj unci, koja sada košta 416 dolara. Sam dolar, međutim, ponovno je pao u odnosu na druge glavne valute.

XS
SM
MD
LG