Linkovi

Britanske filmske nagrade u znaku 'prstena' (17/2/04) - 2004-02-17


"Gospodar prstenova: Povratak kralja" proglašen je najboljim filmom na sinoćnjoj dodjeli nagrada Britanske filmske akademije, dok su protagonisti filma "Izgubljeno u prijevodu", Bill Murray i Scarlett Johansson odnijeli glavne glumačke nagrade.

"Povratak kralja" bio je nominiran za 12 nagrada - poznatih po skraćenom nazivu BAFTA -, a dobio ih je pet: kao najbolji film, za kameru, scenarističku adaptaciju književnog djela, specijalne efekte, te, - prema glasovanju publike -, za film godine. Posljednji nastavak trilogije "Gospodar prstenova" nominiran je za 11 nagrada oskar Američke filmske akademije, koje će biti proglašene i dodijeljene 29. veljače.

U kategoriji najboljeg filma, u izboru Britanske filmske akademije, "Povratak kralja" je pobijedio "Studengoru", Anthonyja Minghelle, "Izgubljeno u prijevodu", Sophije Coppola, "Veliku ribu", Tima Burtona, te "Gospodara i zapovjednika: s druge strane svijeta", Petera Weira.

Peter Weir je, međutim, proglašen najboljim redateljem, a "Gospodar i zapovjednik" je osvojio ukupno četiri BAFTA-e. Renee Zellweger je proglašena najboljom protagonisticom sporedne uloge u filmu "Studengora". Taj je film imao najviše nominacija -13 -, ali je osvojio samo dvije, za žensku sporednu ulogu i za glazbu. Najboljim protagonistom muške sporedne uloge proglašen je Bill Nighy, za ulogu rosk zvijezde Billyja Macka u britanskoj ljubavnoj komediji "Love, Actually".

Film "Izgubljeno u prijevodu", tek drugo ostvarenje mlade redateljice Sophije Coppole, osvojio je tri BAFTA-e. Devetnaestogodišnja Scarlet Johansson, u nadmetanju za najbolju glavnu žensku ulogu pobijedila je samu sebe, nominiranu za ulogu u filmu "Djevojka s bisernom naušnicom", zatim Umu Thurman u filmu "Kill Billy", Naomi Watts u "21 gram", te Anne Reid u "Majci".

Film "Djevojka s bisernom naušnicom" imao je deset nominacija, ali nije dobio niti jednu nagradu, jednako kao i "Mistična rijeka", koja je imala četiri nominacije. Sean Penn se smatrao favoritom za glavnu mušku ulogu - čak je i bio prisutan svečanosti -, ali su članovi britanske akademije prednost dali Billu Murrayu - koji nagradu nije očekivao, pa nije ni bio prisutan.

XS
SM
MD
LG