Linkovi

Solana: 'O Gotovini treba manje pričati, a više djelovati' (17/2/04) - 2004-02-17


U Saboru RH se visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije Javiar Solana sastao s predsjendikom Sabora Vladimirom Šeksom, predstavnicima pralemtnrih stranaka, govorio pred trima saborskim odboroma - za vanjsku politiku, odborom za europske intergracije te odborom za unutarnju politku i nacionalnu sigurnost - a sastao se i sa saborskim zastupnicima nacionalnih manjina.

U razgovoru s hrvatskim parlamentarcima, Javier Solana je kazao da će tempo približavanja Hrvatske Europskoj uniji "ovisti o brzini kojom hrvatska bude provodila svoje reforme". Među potrebnim reformama prioritet je dao rješavanju povrata izbjegica i povrata imovine, uspostavi tolerantnog stava vlade prema nacionalnim manjinama, ubrzanoj reformi pravosuđa, te preuzimanju aktivnije uloge u regiji.

Nezaobilazno je, naravno, bilo i pitanje suradnje s Međunarodnim sudom u den Haagu. Solana je pred parlamentarcima kazao kako je tu suradnju potrebno obaviti što prije te da Hrvatska "teško može računati s pozitivnim avisom Evropske komisije ako suradnja s međunarodnim Tribunalom ne bude zadovljavajuća".

Kako izvješćuje Žejlko Matić, nakon susreta s premijerom Ivom Sanaderom, Javier Solana je rekao da vlada "o slučaju Gotovina treba manje pričati, a više djelovati."

Komentirajući Solanine poruke, predsjednik Sabora Vladimir Šeks je kazao: "Vrlo kristalno, vrlo jasno, vrlo otvoreno iznio je stajališta da Europska unija očekuje da Hrvatska ispuni ona pravila igre koja su bitna."

Javier Solana je u govoru pred hrvatskim parlamentarcima naročito naglasio stabilizirajuću ulogu Hrvatske u regiji. S obzirom da se hrvatska u regiji razvija brže od ostalih, kazao je visoki gost, "ona ima i posebnu odgovornost i mora susjedima pomoći da se i oni ukrcaju na vlak za Bruxellles".

Visoki predstavnik za vanjsku poltiku i sugurnost EU-a sastao se i sa zastupnicima nacionalnih manjina u Saboru. U odnosima svake vlade prema nacionalnim manjinama mora prevagnuti tolerancija, kazao je Solana, jer "na principima tolerancije sve je moguće u europskoj obitelji naroda".

Srpski zastupnik u Saboru Vojislav Stanimirović izvijestio je Solanu o sprazumu kojeg su trojica srpskih zastupnika u prosincu potpisala sa Sanaderovom vladom. Istaknuo je da se veći dio toga sporazuma podudara s obavezama koje Hrvatska ionako mora ispuniti na putu ka Europskoj uniji. Zastupnici ostalih nacionalnih manjina izrazili su uvjerenje da postoje dobri izgledi da vlada uspostavi dobru suradnju s nacionalnim manjinama.

XS
SM
MD
LG