Linkovi

Austrija podržala ulaz Hrvatske u EU (16/2/04) - 2004-02-16


Hrvatski šef diplomacije Miomir Žužul danas je u Beču nastavio lobirati za snažniju podršku hrvatskom približavanju EU. U Beču se sastao s austrijskom šeficom diplomacije Benitom Ferrero Waldner, a sudjelovat će i na izvanrednom zasjedanju Stalnog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Austrija će i dalje u potpunosti podržavati hrvatsko približavanje EU, kazala je austrijska ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero Waldner nakon susreta s hrvatskim kolegom Miomirom Žužulom. Dodala je da je Austriji posebno u interesu da Hrvatska što prije započne pregovore o pridruživanju. Beč, rekla je, pozitivno prati europski put Zagreba i podupire sve hrvatske ambicije za priključenje Uniji.

Kao i prošlog tjedna u Londonu, Dublinu i Berlinu, i u Beču je hrvatskom šefu diplomacije rečeno da preduvjeti za početak pregovora o pridruživanju ostaju ispunjenje kopenhaških kriterija. Ferrero Waldner kazala je da su naročito važni puna suradnja s haškim Tribunalom i povratak srpskih izbjeglica.

Oboje ministara izrazili su uvjerenje da bi do proljeća trebalo biti dovršeno mišljenje EK o zahtjevu za članstvom što ga je Hrvatska podnijela prošle veljače. Hrvatski šef diplomacije izrazio je uvjerenje da bi Hrvatska već u lipnju mogla znati da li je dobla zeleno svjetlo EK za početak pregovora o pridruživanju. Bruxelles je u više navrata jasno dao do znanja da je suradnja s Tribunalom jedan od bitnih kriterija po kojima će se procjenjivati hrvatska kandidatura. Nova vlada nada se da bi Hrvatska punopravnom članicom EU mogla postati 2007, zajedno s Rumunjskom i Bugarskom, koje su daleko odmaknule u pregovorima s Bruxellesom. “Bilo bi lijepo kada bi ih Hrvatska mogla sustići,” kazala je Ferrero Waldner.

Žužul je rekao da je Hrvatskoj važna austrijska podrška, jer je Beč najveći trgovinski partner Zagreba. Dodao je da je s Ferrero Waldner razgovarao o konkretnoj pomoći koju bi Austrija Hrvatskoj pružila u efikasnijem uklanjanju administrativnih prepreka kako bi se povećala inozemna ulaganja u Hrvatsku.

XS
SM
MD
LG