Linkovi

Šljivančanin i Radić odbacili navode proširene optužnice (16/2/04) - 2004-02-16


Šljivančanin i Radić su, poput Mrkšića ranije, odbacili sve navode izmijenjene i proširene optužnice “Vukovarska bolnica”.

Miroslav Radić i Veselin Šljivančanin pridružili su se trećem članu tzv. vukovarske trojice odbacivši u ponedjeljak navode proširene i izmijenjene optužnice. Četiri dodatne točke terete nekadašnje časnike JNA da su, kao sudionici zajedničkog kriminalnog pothvata, sudjelovali u progonima po vjerskoj, političkoj i rasnoj osnovi, mučenju i istrebljenju, sve skupa zlodjelima koja se tretiraju kao teške povrede ratnog prava i zločini protiv čovječnosti.

Dopunjena je optužnica potvrđena prije tjedan dana, a izmijenjena je na način koji pojačava optužbe davanjem veće težine odgovornosti za kampanju nasilja kada su samo na imanju Ovčara ubijene 264 osobe.

Budući da trojica nisu prihvatila optužnicu, privremeni je sudac Maltežanin Carmel Agius, otvorio proceduru odakle je izašlo nekoliko zanimljivih detalja. Tužiteljstvo najavljuje 60 do 80 svjedoka. Pravda se modernizira: obrambeni timovi imaju pravo korištenja novog, istina još ne posve uhodanog sustava elektronske pretrage dokaznog materijala, mada su se odvjetnici tužili da im je na uvid dano samo 80 posto dokumenata bez etikete tajne.

Predsjedavajući je sudac obavezao optužbu i obranu na komunikaciju elektronskim putem uz dužnost da jedni drugima, uz materijale proslijeđene Internetom, osiguraju i potreban software. Maestralno vođenje statusne konferencije suca Agiusa priča je za sebe. Agius je, primjerice, izrekao iskreno suosjećanje optuženome Mrkšiću radi smrti u obitelji – a sam se Mrkšić zahvalio Tribunalu što mu je dopustio odlazak na majčin ispraćaj. Sudac je strpljivo objašnjavao proceduru i s istinskom se zabrinutošću zanimao za uvjete pritvora.

Odvjetnici optuženih tražili su da se slučaj, radi složenosti i, smatra branitelj Mrkšića Mileta Vasić, "medijske eksploatacije predmeta" tretira kao složen što znači da zahtijeva odobrenje više istražiteljskog rada. Suci nisu odlučili kako će se dijeliti troškovi, Tribunal smatra da se oni mogu prebiti, pogotovo kod Šljivančanina, čija obitelj raspolaže s dovoljno financijskih resursa, odvjetnici pak traže potpuno pokrivanje izdataka iz proračuna Tribunala. Predsjedavajući sudac insistira na čvrstom pridržavanju rokova a što se dana početka procesa tiče, sve je manje izvjesno da će to biti do ljeta, što radi priprema kompliciranog slučaja, što zbog zauzetosti sve tri sudske dvorane i drugih, "sazrelih" procesa koji čekaju na red.

XS
SM
MD
LG