Linkovi

Podrška slobodi na Srednjem istoku (17/2/04) - 2004-02-16


Na Srednjem istoku, kao i u drugim dijelovima svijeta, Sjedinjene Države nastoje promicati demokraciju i reforme usmjerene na uspostavljanje tržišnog gospodarstva. No, to ne znači, kao što je rekao američki državni tajnik Colin Powell, da "Sjedinjene Države traže nešto što će nametnuti arapskim ili muslimanskim zemaljama."

"U toj regiji tražimo stvari na kojima možemo raditi. Želimo da se regija više angažira," rekao je državni tajnik.

Kroz Partnersku inicijativu za Srednji istok, Sjedinjene Države podržavaju političke, ekonomske i društvene reforme. Predsjednik George Walker Bush kazao je da su Sjedinjene Države "na strani reformatora".

"Osiguravamo zajmove i poslovno savjetovanje kako bismo na Srednjem istoku poticali kulturu poduzetništva. Uveli smo praksu za žene u poslovnom sektoru, kako bi stekle vještine potrebne za poduzetništvo i kako bismo im pomogli da ostvare društvenu i ekonomsku jednakost. Podržavamo one koji rade na reformi pravosuđa i zalažu se za neovisne sudove i vladavinu zakona," kazao je predsjednik.

U arapskim zemljama, prava žena često su vrlo ograničena. No, kako sve više žena stječe pravo da sudjeluje u javnom životu, morat će znati kako se obratiti širokoj publici, kako se odnositi prema medijima i organizirati političke kampanje. Te vještine uče se na seminarima u Dohi u Kataru, koje vode politički aktivne žene iz Maroka, Jordana i Libanona, kao i iz Sjedinjenih Država i Kanade.

U Amanu u Jordanu, provodi se program naslovljen "Žene i zakon". Žene u mnogim arapskim zemljama nemaju ista prava kao i muškarci što se tiče obiteljskih odnosa, vlasništva, nasljeđivanja i putovanja. Konferencija u Amanu trebala bi dati sudionicima iz više od deset arapskih zemalja priliku da razgovaraju o zakonima i praksi koji uskraćuju ženama jednakopravnost, te da pokušaju pronaći načine da se to promijeni.

Kako je rekla marokanska aktivistica za prava žena Amina Lemrini, "Moći ćemo mjeriti napredovanje prema demokraciji, vladavini zakona i modernom svijetu mjereći koliko je provedeno od onoga što bi ženama donijelo jasne koristi".

XS
SM
MD
LG