Linkovi

Bremer: Washington je otvoren za nove ideje (16/2/04) - 2004-02-16


Američki civilni upravitelj u Iraku, Paul Bremer, izjavio je da je Washington otvoren za nove ideje u vezi vraćanja vlasti Iračanima.

U intervjuu za televizijsku mrežu ABC, gospodin Bremer je rekao da nema dovoljno vremena za održavanje izbora prije 30. lipnja kada bi Sjedinjene Države trebale predati vlast novoj iračkoj vladi. No on je priznao da bi moglo doći do izmjena u američkom planu da se buduća vlada izabere na regionalnim skupovima.

U međuvrmenu, iračka policija uhitila je jednog bivšeg dužnosnika stranke Baath, koji se nalazio na 41. mjestu američkog popisa natraženijih osoba bivšeg režima.

******

Irački ministar vanjskih poslova Hoshiyar Zebari izjavio je da će buduća iračka vlada zatražiti od Sjedinjenih Država izručenje Saddama Husseina kako bi mu se sudilo.

Vlada koja bi trebala preuzeti vlast na kraju lipnja zatražit će i da se Saddamu Husseinu ukine status ratnog zatvorenika koji mu jamči određena prava prema Ženevskoj konvenciji.

******

U Španjolskoj su prosvjedovale tisuće anti-ratnih aktivista, tražeći povlačenje španjolskih vojnika iz Iraka.

Organizatori kažu da se samo na skupu u Madridu okupilo 150 tisuća ljudi no policija procjenjuje da ih je bilo samo deset tisuća.

Prosvjedi su održani i u Barceloni, Sevilli i Valenciji.

XS
SM
MD
LG