Linkovi

Pisci anonimno sebe hvale, a konkurenciju kude (16/2/04) - 2004-02-15


Vjerni korisnici web sajtova najveće internetske knjižare Amazon.com mogli su tijekom tjedan dana vidjeti posljedice neobične pogreške u softveru: identiteti tisuća ljudi, koji su anonimno komentirali i ocijenili knjige i druge proizvode, odjednom su otkriveni punim imenima i prezimenima.

Kanadski web sajt knjižare Amazon.com bio je žrtva male greške u rutinskom prijenosu komentara iz glavnog web sajta, koja je razotkrila imena do tada anonimnih komentatora. Tisuće tih komentatora slučajno otkriće njihovih imena nije pogodilo, ali mnoge jest, i to iz krajnje neželjenog razloga - pokazalo se, naime, da autori knjiga u velikom broju pišu komentare u superlativima o vlastitim djelima, a najcrnjim riječima popraćuju djela drugih autora.

Na web sajtu Amazona do sada je već objavljeno deset milijuna komentara i kritičkih pregleda, a svakoga tjedna taj se broj povećava za nekoliko desetaka tisuća. Upravo su komentari čitatelja najpopularniji aspekt Amazona, kažu dužnosnici kompanije. Mnogi pisci su vrlo zadovoljni demokratskim sustavom kritika, koje omogućuju čitateljima da iskažu svoje mišljenje o nekoj knjizi. Mnogi, međutim, gunđaju na mogućnost da se kritike objavljuju anonimno ili pod pseudonimima.

Potonjima je sudbina udovoljila znatiželju, pa se priličan broj pisaca razotkrio pod pseudonimima poput 'čitatelj iz St. Louisa' ili '… iz Chicaga' ili 'ljubitelj lijepog štiva iz Minnesote' i slično. Samohvalni pisci se čak niti nisu zadovoljavali pohvalnom kritikom vlastitog djela, nego bi ga najčešće obasuli hvalama i zvjezdicama. Prepoznata su i literarna imena koja se nisu libila istim takvim žarom pokuditi ili potpuno pokopati djela nekog konkurenta.

A, da sve ne bi ostalo samo na tome da je netko nešto vidio na webu pobrinuo se list "New York Times". Tako su čitavu priču, uključujući i neka literarna imena, saznali i čitatelji tog njujorškog dnevnika, bez obzira je li ih internetsko krstarenje dovelo do kanadskog web sajta Amazona ili ne.

XS
SM
MD
LG