Linkovi

Dan predsjednika (16/2/04) - 2004-02-15


Danas je u Sjedinjenim Državama praznik, Dan predsjednika, u znak počasti svim američkim predsjednicima, počevši od prvog, Georgea Washingtona. Jednako kao i Abraham Lincoln, još jedan od najvećih američkih predsjednika, i George Washington je bio rođen u mjesecu veljači.

George Washington je zadobio trajnu slavu dovevši Amerikance do pobjede u njihovom dugom ratu za neovisnost od Britanije. On je odigrao i ključnu ulogu u usvajanju ustava, kao i uspostavi prve američke vlade. Kao prvi predsjednik Sjedinjenih Država postao je primjer nesebičnog služenja narodu i zemlji, te suzdržljivosti u korištenju ovlasti, što mu je donijelo divljenje čitavog svijeta.

Čelništvo Washingtona u miru i u ratu bilo je obilježeno njegovim jakim vjerskim uvjerenjem, te tolerancijom za uvjerenja drugih. Kao odani kršćanin, Washington je vjerovao da je Bog izvor iz kojega legitimna vlada crpi vlast, i iz kojega proističu ljudska prava. Jedno od najvažnijih među njima bilo je pravo na slobodu vjeroispovjesti.

U pismu baptistima u Virginiji, koji su svojedobno bili izloženi progonu od strane kolonijalnih vlasti, Washington je napisao: "Nitko neće biti predaniji od mene u uspostavljanju stvarnih prepreka protiv svake vrste vjerskog progona." Sam je bio protestant, ali je imenovao katolike na važne položaje i glasno se protivio predrasudama protiv katolika. U pismu židovskoj zajednici u saveznoj državi Rhode Island, on je rekao da Sjedinjene Države "ne sankcioniraju vjersku zadrtost, niti pomažu ikakvom obliku progona." Američkim kvekerima je napisao: "Sloboda, koju uživaju svi stanovnici američkih država, u štovanju svemogućeg Boga, u skladu sa svojom savješću, ne samo da je prvi među blagoslovima kojima su obdareni, nego je i prvo od njihovih prava."

Za Georgea Washingtona, tolerancija nije bila u sukobu s vjerom. Prava vjera, po njegovom mišljenju, zahtijeva poštivanje temeljnih prava drugih. U svojem oproštajnom govoru, on je pozvao Amerikance da uvijek djeluju u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima. "Pružite drugim zemljama i dobru vjeru i pravdu. Takvo ponašanje zahtijevaju i religija i moral," rekao je George Washington.

XS
SM
MD
LG