Linkovi

NASCAR


Vec vise od 50 godina, NASCAR – National Association for Stock Car Auto Racing, jedan je od najgledanijih sportskih dogadjaja. Daytona 500, petsto milja Daytone, utrka koja se ove nedjelje, petnaestog veljace, odrzava u mjestu Daytona Beach, u Floridi, prva je, najveca i najvaznija NASCAR utrka u godini. Taj jedinstveni americki fenomen zvan stock car racing, rodjen je prije vise od pola stoljeca, u zabacenim planinskim predjelima na jugoistoku Sjedinjenih Drzava...

Povijest NASCARA seze, zapravo, jos u 90-e godine 18. stoljeca, citavo stoljece prije izuma automobila. Godina je bila 1794, farmeri u novonaseljenim, isturenim podrucjima, pobunili su se protiv uvodjenja saveznih poreza na proizvodnju i prodaju whiskeyja. Pobuna se i zvala “whiskey pobuna.” Da bi porezima izbjegli, poceli su whiskey tajno proizvoditi i prodavati. Tu su negdje pravi iako rijetko spominjani poceci NASCAR povijesti.

Tijekom razdoblja prohibicije, 20-ih i 30-ih godina proslog stoljeca, potajno pravljeni whiskey – moonshine – bio je, naravno, u velikoj potraznji. Njegova tajna proizvodnja bila je manji problem od njegovog tajnog prijevoza. Oni koji su ga prevozili bili su zvani bootleggers – muskarci koji su whiskey ilegalno prevozili od tajnih proizvodjaca do stotina trzista diljem americkog Jugoistoka. Njihov je posao bio ispunjen opasnostima – vratolomne voznje nocu, s policijom za petama. Buduci da je business cvjetao, vozaci su se poceli utrkivati da vide tko ima brzi auto. Utrke nedjeljom popodne, istim automobilima tajno bi prevozili whiskey nedjeljom navecer. Te su utrke postale tako popularne da su se, na zabacenim cestama jugoistoka zemlje, nastavile i nakon ukidanja prohibicije, jer nastavilo se i krijumcarenje whiskeyja zbog visokih poreza nametnutih nakon ukidanja Volstead zakona.

G. 1938, covjek po imenu William “Bill” France, organizirao je utrke na cvrstom pijesku siroke plaze Daytone. Prva je nagrada bila boca ruma, kutija cigara i zaliha motornog ulja. Tu, na pijesku Daytona Beacha pocinje i sluzbena povijest NASCARA. Zahvaljujuci Franceu, poceo je razvoj tog sporta, no tek nakon drugog svjetskog rata, u prosincu 1947, France je, s nekolicinom drugih, odredio pravila i specifikacije i rodila se sluzbena organizacija pod imenom NASCAR. Prva, prava NASCAR utrka, s automobilima redovite, serijske, proizvodnje, utrka koja ce dovesti do Winston Cup-a, odrzana je, medjutim, iste godine, u mjestu Charlotte, NC.

Pobjedniku Glennu Dunnawayu oduzeta je bila ta titula, jer je u amortizerima njegovog automobila pronadjen jedan ilegalni dio koristen ranije tog tjedna, tijekom prijevoza krijumcarenog whiskeyja. U rujnu 1950, utrka na 500 milja odrzava se, po prvi puta, na “superspeedwayu,” u mjestu Darlington, SC. Pobjednik je bio Johnny Mantz, sa Plymouthom 1950. Sport se nastavio razvijati tijekom petog desetljeca zahvaljujuci sve vecem interesu sponzora i naporima Billa Francea koji su, u veljaci 1959, konacno urodili i otvaranjem ovalnog Daytona International Speedwaya te odrzavanjem, iste godine, prve utrke 500 milja Daytone. Lee Petty, sa svojim Oldsmobileom, pobjedio je na toj prvoj Daytoni.

Sezdesetih godina uvedene su bitne modifikacije na automobilima, uglavnom iz sigurnosnih razloga. Tih je godina Chrysler dominirao NASCAR utrkama. Potkraj 60-ih radja se i nova zvijezda – Richard Petty, zvan “The King,” sin pobjednika na prvoj Daytoni. Richard ce biti sedmerostruki pobjednik Winston Cup-a, isto tako i Dale Earnhardt, zvan “The Intimidator,” jedna od kasnijih legendi u povijesti NASCAR-a. Earnhardtovu tragicnu smrt na Daytoni 500, 2001. godine, oplakivali su milijuni Amerikanaca.

Potkraj 60-ih, Bill France otvara i autodrom Taladega, u Alabami, u svijetu najveci i najbrzi. Otvorit ce se ubrzo i mnogi drugi, u drugim drzavama, i kad NASCAR, 1998, slavi 50 godina postojanja, utrke prati preko dva milijuna gledatelja.

Danas, prema anketi Gallupa, 28 posto Amerikanaca vjerni su ljubitelji NASCAR-a. Medju njima, 38 posto zena! Uz Daytonu, u Floridi, utrke se odrzavaju i u New Hampshireu, Michiganu, Californiji, Arizoni, New Yorku, Pennsylvaniji, Indiani, Texasu i Nevadi....NASCAR automobilisticke utrke industrija su danas vrijedna milijarde dolara i davno su vec prestale biti samo sport “rednecksa,” farmera americkog Juga za koje su automobili bili stvar ponosa, ali i sredstvo prezivljavanja.

Krijumcarima whiskeyja, zvanim jos i Whiskey Trippers, i - velika zabava, dok su na cesti Highway 9, zvanoj “stara whiskey staza,” u drzavi Georgia, pokusavali umaci saveznim agentima iz Poreznog ureda. Iz te se zabave rodio i sport NASCAR-a, danasnja Daytona i mnoga druga auto utrka. No, najprecizniji odgovor, ipak, na pitanje kad su tocno pocele automobilisticke utrke, onaj je Richarda Pettyja: “Bilo je to onog dana kad su proizveli i drugi auto.”

Ove godine, promjenom spoznora, Winston Cup (R.J. Reynolds), nakon pune 32 godine, postao je Nextel Cup (nextel Communications).

XS
SM
MD
LG