Linkovi

WP: Predsjednička kampanja bit će najbrutalnija u modernoj povijesti (14/02/04) - 2004-02-14


Washington Post upozorava da će predstojeća kampanja za predsjedničke izbore biti jedna od najbrutalnijih u modernoj povijesti. Post takav zaključak obrazlaže tvrdnjom da demokrati već dugo nisu bili ogorčeni kao u posljednje vrijeme, te traže da njihov kandidat bude netko tko će odoliti – kako vjeruju – republikanskom zastrašivanju i dominaciji u Washingtonu. Drugi razlog je taj, piše Post, da republikanci snažno vjeruju da s predsjednikom Bushom u Bijeloj kući sljedeće četiri godine i većinom u Kongresu, mogu ostvariti svoje političke ciljeve.

Ovog tjedna u javnosti su se pojavila pitanja o Bushovom služenju u Nacionalnoj gardi tijekom Vijetnamskog rata. Potom je izbila kontroverza kada su američki mediji objavili fotografiju vjerojatnog demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerrya, kako sjedi na jednom anti-ratnom skupu nekoliko redova iza glasovite anti-ratne aktivistice i glumice Jane Fonda. Kao što smo čuli u vijestima, potom je Bushova kampanja objavila promičbenu video poruku u kojoj napada Kerrya kao neprincipijelnog političara. Kako piše Washington Post, to pokazuje tri stvari. Prvo, Bushova ekipa već smatra Kerryja protukandidatom. Drugo, Bushov stožer vjeruje da on može biti ozbiljan suparnik. I treće, unatoč suprotnim tvrdnjama, očito je da Bijela kuća prati ankete koje sugeriraju raspoloženje javnosti prema predsjedniku.

I dok je John Kerry gotovo osigurao predsjedničku nominaciju demokratske stranke, New York Times piše da je započeo udvarački ples potencijalnih demokratskih kandidata za potpredsjednika. Senator John Edwards rekao je da ne želi taj položaj no sada više nije siguran. Guverner Bill Richardson već je – tvrdi Times – počeo pitati ljude treba li prihvatiti nominaciju što odražava njegovo vjerovanje da bi je mogao dobiti. Wesley Clark podržao je Johna Kerrya što navodi na zaključak da bi i on mogao biti jedan od dopredsjedničkih kandidata, a ne treba zaboraviti ni kongresmena Richarda Gephardta iz Missourija. John Kerry tvrdi da još ne razmišlja o potpredsjedničkom kandidatu. Jedan njegov savjetnik dodaje da je trenutno glavni cilj potpuno osigurati nominaciju.

XS
SM
MD
LG