Linkovi

Status zatvorenika u Guantanamu preispitivat će se jednom godišnje (14/2/04) - 2004-02-14


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld objavio je da će Sjedinjene Države jednom godišnje razmotriti status stotina osumnjičenika za terorizam zatvorenih u američkoj mornaričkoj bazi na Kubi kako bi se utvrdilo predstavljaju li terorističku prijetnju. Ova odluka dolazi u vrijeme kad druge vlade i organizacije za ljudska prava kritiziraju Sjedinjenjene Države zbog odnosa prema zatvorenim osumnjičenicima za terorizam.

Ministar Rumsfeld kaže da će više od 600 zatvorenika, koji se drže pod maksimalnim mjerama sigurnosti, bez da su optuženi, jednom godišnje biti ocjenjeni.

"Zatvorenici će imati priliku da iznesu informacije panelu, a ocjena o tome treba li ih zadržati u pritvoru bit će donesena na temelju najnovijih informacija."

Cilj će biti da se onima, za koje se vjeruje da ne predstavljaju prijetnju Sjedinjenim Državama, omogući da budu pušteni na slobodu. Međutim, ministar Rumsfeld je nagovjestio da bi neki osumnjičenici mogli ostati u pritvoru na neodređeno vrijeme ili će im se suditi pred vojnim tribunalom.

"Oni nisu obični kriminalci. Oni su neprijateljski borci i teroristi koji su zatočeni jer vode rat protiv naše zemlje."

O pitanju držanja osumnjičenika za terorizam u zatvoru na neodređeno vrijeme svoje mišljenje treba dati američki Vrhovni sud.

XS
SM
MD
LG