Linkovi

Valentinovo slave i teški bolesnici (14/2/05) - 2004-02-13


Valentinovo je mnogima vrlo sretan dan. Izvjesnom broju, međutim, nije. Naročito onima koje teška bolest vezuje uz postelju i inače im otežava život. No, nekima od njih ovo će Valentinovo biti ljepše zahvaljujući nekim dobrim srcima.

Na području Los Angelesa djeluje volonterska dobrotvorna organizacija 'Angel Food' koja opskrbljuje hranom bolesnike nesposobne da si sami pripremaju obroke. U suradnji s restoranima, koji doniraju obroke, a i vlastitim radom stotina dobrovoljaca, ova organizacija svakoga dana dopremi svojim štićenicima tisuću-dvjesto toplih obroka. Prošle godine, bilo je to ukupno gotovo 400 tisuća obroka.

Svi su oni pripremljeni i donešeni s pažnjom i ljubavlju, ali ovog Valentinovog pažnja se izražava i jednim posebnim dodatkom. Svaki dopremljeni obrok sadržava i posebno pripremljeni i ukrašeni kolač. U skladu s nazivom organizacije, 'Angel Food', i kolač je točno onaj kojeg Amerikanci zovu tim istim imenom - pahuljasto lagani biskvit, prava anđeoska hrana. Ispečen u posebnim papirnatim košaricama i ukrašen motivima prikladnim Valentinovu, on će donijeti radost mnogim teškim bolesnicima.

Kako kaže direktor organizacije 'Angel Food', John Gile, klijenti, odnosno svojevrsni štićenici ove dobrotvorne organizacije osobe su koje pate od teških bolesti: raka, kroničnih i teških srčanih bolesti, AIDS-a i drugih. Svi su obroci besplatni, jer se radi o bolesnicima teških materijalnih prilika.

Organizacija 'Angel Food' djeluje već 14 godina, a među dobrovoljcima koji pripremaju i raznose obroke često se nađu i mnoga poznata lica. Recimo, glumica Judith Light radi kao volonterka gotovo od samog početka, a veći dio tih godina i svojim je štićenicima, a i široj publici, redoviti gost na malim ekranima u seriji "Zakon i red". Njezina kolegica Sandra Lee dobro je poznato lice s kablovskog televizijskog kanala 'Food Network', gdje vodi jednu od kuharskih emisija.

Potreba za toplim obrocima dostavljenim u kuću, zbog djelomične ili potpune nepokretnosti pacijenata, uveliko nadilazi kapacitete organizacije 'Angel Food'. Na području Los Angelesa, gdje djeluje ova organizacija, ima oko 70 tisuća oboljelih od AIDS-a, a da se druge bolesti ni ne spominju.

XS
SM
MD
LG