Linkovi

'Erbitux' odobren za uporabu u SAD (13/2/04) - 2004-02-13


Američka Uprava za nadzor hrane i lijekova odobrila je za uporabu lijek protiv raka, koji se nalazi u središtu suđenja Marthi Stewart, u vezi prodaje njezinih dionica kompanije "ImClone Systems". Ta je kompanija razvila lijek "Erbitux" za terapiju raka debelog crijeva kao jedan od potpuno nove vrste protutumorskih lijekova, koji su dizajnirani s ciljem da specifično pogađaju i blokiraju molekule koje potiču tumorski rast.

Krajem 2001. godine, uskraćivanje takve uporabne dozvole izazvalo je jaki pad cijena dionica kompanije "ImClone Systems". Osnivač kompanije Sam Waksal trenutno služi zatvorsku kaznu nakon što je priznao krivicu za dioničku prijevaru, jer je prodao svoje dionice neposredno prije nego što je objavljena loša vijest koja je izazvala pad njihove cijene.

Marthu Stewart, proslavljenu autoricu brojnih kulinarskih i drugih priručnika o poboljšanju domaćinskog života, optužuje se da je lagala pri istrazi o prodaji svojih dionica "ImClonea" dan prije pada njihove cijene. Tužitelji su tvrdili da ih je prodala nakon što je bila protuzakonito upozorena na predstojeći pad njihove cijene.

XS
SM
MD
LG