Linkovi

Demokratska predizborna kampanja 'u rukavicama' (12/2/04) - 2004-02-12


'Demokrati vode predizbornu kampanju u rukavicama' - piše "Washington Post", ističući u podnaslovu 'Dok su kritike potpuno tihe, demokratska stranka je na putu da ostvari svojevrsni rekord - najbrže postizanje stranačkog jedinstva u ijednoj predsjedničkoj predizbornoj kampanji'. Senator John Kerry, po svemu sudeći, nepobjediv je u svojem pohodu na nominaciju stranke, piše washingtonski dnevnik, te dodaje: ovi će stranački izbori, kako izgleda, biti najbrži i najjedinstveniji u novijoj povijesti. Senator John Edwards i bivši guverner Vermonta Howard Dean uopće ne emitiraju negativne oglase s napadima na senatora Kerryja, a čak ga posebno ni ne napadaju u svojim govorima na predizbornim skupovima. Post se čak pita koliko uopće ima smisla za preostalu dvojicu kandidata da nastave svoje kampanje kada se u bitnim političkim pitanjima relativno malo razilaze od stavova senatora Kerryja, a ionako im počinju presušivati finacijska sredstva za vođenje kampanje.

No, dodaje se u članku, ovakvo takorekuć prijateljsko nadmetanje pokazuje se krajnje profitabilnim za stranku - rejting Demokratske stranke posljednjih je tjedana značajno porastao, dok je popularnost predsjednika Busha prilično opala. 'U ovom trenutku,' piše "Washington Post", 'republikanci su ti koji žele da završi sezona stranačkih izbora, a ne demokrati - s obzirom da se poruke u kampanju uglavnom usredotočuju na predsjednika Busha.'

U sličnom je tonu i članak u "New York Timesu", koji ističe da senatoru Kerryju postojanje protukandidata za stranačku nominaciju više koristi nego da je sam na bojnom polju svih ovih mjeseci protiv predsjednika Busha. Ovako, on je stalno lice u medijima, osvijetljen pobjedničkim reflektorima svakoga tjedna, s obzirom da stalno odnosi pobjede na stranačkim izborima.

XS
SM
MD
LG