Linkovi

Lincolnova koliba - odmor u seoskoj idili na samo 5,5 km od Bijele kuće (12/2/04) - 2004-02-12


Dvanaesti veljače je rođendan Abrahama Lincolna, šesnaestog predsjednika Sjedinjenih Država. Današnje Zanimljivosti iz Amerike stoga su i posvećene djeliću njegovog života, onome u kojemu se relaksirao u vrijeme dok je bio predsjednik.

Kada se današnji američki predsjednici žele odmoriti, oni često odlaze u Camp David, 110 kilometara od Washingtona, u saveznoj državi Maryland. To je mjesto koje svojom ruralnom mirnoćom momentalno briše hektičan život glavnog grada i Bijele kuće … barem nakratko. No, Abraham Lincoln je morao putovati samo pet i pol kilometara od Bijele kuće da bi se našao u seoskoj idili. Od 1862. do 1864. on je s obitelji često odlazio u kolibu, koja se nalazila na tlu Doma vojaka, tadašnje savezne ustanove za invalidne vojne veterane.

Više od četvrtine svog predsjedničkog mandata, Abraham Lincoln je proveo u toj kolibi. Godine 1862, kritične godine Građanskog rata, on je tamo živio gotovo pola godine. Bijela kuća je za njega bila vrlo teško mjesto, opterećeno bolnim uspomenama - u njoj je umro njegov mlađi sin Willie. Koliba u seoskom okružju bila je pravo mjesto za ponovno uspostavljanje duhovne ravnoteže i snage, neophodne da bi bio dobar čelnik svojoj zaraćenoj zemlji.

Izraz 'koliba', međutim, ne opisuje tu vikendicu na pravi način - bila je to trokatnica, ožbukane fasade, prostranih soba, s brojnim kaminima. Kuću je godine 1840. izgradila jedna ugledna washingtonska bankarska obitelj. Danas se ta zgrada, nazvana 'Lincolnova koliba', obnavlja pod nadzorom Nacionalnog trusta za očuvanje povijesnih objekata.

Tijekom stoljeća i pol, Lincolnova koliba se mnogo puta obnavljala - mijenjani su tepisi, zidovi su prebojani desetke puta, neki su podovi prekriveni linoleumom. Sadašnja obnova će, uz pomoć fotografija, litografija i pisanih svjedočanstava, vratiti kolibu u stanje u kakvom je bila u vrijeme Lincolna. Konačno, ona će biti otvorena za javnost, kao značajno svjedočanstvo predsjedništva ovog, po mnogima, najznačajnijeg američkog predsjednika.

Ona i jeste bila svjedok povijesnih zbivanja - u tim je sobama stvarana strategija Građanskog rata, tu je bio otpušten jedan od najslavnijih generala Sjevera, George McClellan. Vjeruje se da je koliba igrala i značajnu ulogu u Lincolnovoj sve jačoj odlučnosti da oslobodi američke robove. Na putu između Bijele kuće i Doma vojaka, naime, nalazili su se brojni logori za robove izbjegle s Juga. Prema zapisima nekih od tih robova, on bi često zastao i obišao te logore. To se događalo točno u mjesecima kada je pisao Proklamaciju o emancipaciji.

Sve ovo i još više može se pročitati u jednoj od najnovijih knjiga posvećenih Abrahamu Lincolnu - "Lincoln's Sanctuary", "Lincolnovo utočište", koju je napisao povjesničar Matthew Pinsker, profesor na koledžu Dickinson.

XS
SM
MD
LG