Linkovi

ESA proglasila 'Beagle-2' - izgubljenim (12/2/04) - 2004-02-12


Europska svemirska agencija proglasila je svoju sondu na Marsu, Beagle-2, izgubljenom, te najavila istragu o uzrocima neuspjeha misije.

Direktor ESA-e Jean-Jacques Dordain i Lord Salisbury iz britanskog ministarstva trgovine i industrije zajednički su objavili gubitak sonde, koja je bila izgrađena u Britaniji.

Istraga o neuspjehu misije trebala bi biti okončana do kraja ožujka. U istražnom odboru, kako je rečeno, neće biti nitko tko je izravno povezan s misijom Beagle-2.

Ova se sonda trebala spustiti na površinu Marsa na Božić, ali, nakon odvajanja, više nije komunicirala sa svojom matičnom letjelicom, Mars-Express. Znanstvenici ESA-e pokušali su koristiti NASA-in orbiter Mars Odyssey, kao i razne britanske i američke zemaljske radio teleskope, u opetovanim pokušajima komuniciranja s izgubljenom sondom, ali, bez uspjeha.

Istraga, koju se opisuje kao rutinsku, pozabavit će se procesima odlučivanja, razinama financiranja, suradnjom među različitim agencijama i ministarstvima, te drugim pitanjima koja su mogla prouzročiti neuspjeh misije.

XS
SM
MD
LG