Linkovi

Obiteljske veze u američkoj politici (13/2/04) - 2004-02-12


Obiteljske veze nisu mala stvar u američkoj politici. Dapače, političke dinastije dominirale su politikom Sjedinjenih Država većim dijelom posljednjih stotinjak godina.

Kada je John F. Kennedy postao predsjednik, svog brata Roberta je imenovao ministrom pravosuđa. I bivši dopredsjednik Al Gore i njegov otac su obojica bili senatori Tennesseeja. A, u slučaju Georgea W. Busha, ne samo što je njegov otac također bio predsjednik, nego je njegov pradjed bio američki senator.

Dinastije nisu ograničene samo na predsjednički i dopredsjednički segment politike. Obiteljske veze rasprostrte su čitavim američkim glavnim gradom. Sin Colina Powella imenovan je predsjedateljem savezne komisije za telekomunikacije. Supruga republikanskog senatora iz Kentuckyja Mitcha McConnella, Elaine Chao, imenovana je ministricom rada. Kćerka predsjednika Vrhovnog suda Williama Rehnquista, Janet, postavljena je za šeficu unutrašnje inspekcije u Ministarstvu zdravstva.

Kongresmen iz Michigana John Dingell, demokrat, zauzima u Zastupničkom domu mjesto koje je nekada držao njegov otac. Isti je slučaj i sa Charlesom Gonzalesom, demokratom iz Teksasa, Jimom Duncanom, republikancem iz Tennesseeja, te Haroldom Fordom, demokratom iz te iste savezne države. Otac čelnice demokrata u Zastupničkom domu, Nancy Pelosi, bio je kongresmen, a, isto tako, to su bili i očevi trojice trenutnih senatora Johna Kyla, republikanca iz Arizone, Chrisa Dodda, demokrata iz Connecticuta, te Boba Benneta, republikanca iz Utaha.

A, u potezu koji mnogi pravni stručnjaci nazivaju ‘krunskim draguljem’ političkog nepotizma, prošle je godine senator iz Aljaske Frank Murkowski, odustavši od svog senatskog mjesta kako bi postao guverner Aljaske, kao novi guverner na upražnjeno mjesto senatora imenovao svoju kćerku Lisu. Do tada, ona je bila senatorica u zakonodavnom tijelu Aljaske. Glasači te savezne države imat će priliku izjasniti se u jesen, na izborima, hoće li ona ostati senatorica te države u američkom kongresu.

Velik dio ovih i drugih dinastičkih pojedinosti iz američke politike može se pročitati u knjizi naslovljenoj “In Praise of Nepotism”, odnosno “Pohvala nepotizmu”, autora Adama Bellowa. U svojoj knjizi, gospodin Bellow tvrdi da Amerikanci ustvari vole nepotizam i vjeruju u njega. Kada ne bi, kaže on, George Bush i Hilary Clinton ne bi bili toliko popularni. Da ne bismo niti ovdje ostavili obiteljske veze neotkrivenima, vrijedi spomenuti da je spomenuti gospodin Bellow sin američkog književnika Saula Bellowa.

XS
SM
MD
LG