Linkovi

Morillon svjedočio o događajima koji su prethodili Srebrenici (13/2/04) - 2004-02-12


"Ne spriječite li masakr u Srebrenici na vašoj će zastavi biti - poslije Vukovara - nova, još veća mrlja" - kazao je svojedobno UN-ov general Philipe Morillon Slobodanu Miloševiću.

Civili nisu evakuirani iz Srebrenice jer je UN-ov zapovjednik, francuski general Philippe Morillon, vjerovao u mirovni plan. Umirovljeni vojnik, danas zastupnik u Europskom Parlamentu, Morillon je jedan od zadnjih svjedoka Tužiteljstva na procesu Slobodanu Miloševiću.

Svjedok je potvrdio moć i razmjere utjecaja Miloševića na vodstvo - bilo političko, bilo vojno - bosanskih Srba. Ostaje zapamćena jedna njegova rečenica, u susretu sa Slobodanom Miloševićem. U pokušaju da spriječi tragediju u Srebrenici, Morillon je kazao sljedeće: “gospodine predsjedniče, na zastavi vaše države već je jedna mrlja - Vukovar. Ako mi ne pomognete deaktivirati tempiranu bombu Srebrenice, koja zbog strašne mržnje uzgrožava stanovništvo, na zastavi ćete imati novu, još veću mrlju."

Nažalost, to se i dogodilo. Morillon smatra da se masakr u Srebrenici dogodio radi, kao je opisao, "neizmjerne mržnje" srpskog stanovništva prema muslimanima, izazvane valom nasilja jedinica pod zapovjedništvom Nasera Orića. Orićevi su ljudi iz Srebrenice napali okolna srpska sela i eliminirali stanovništvo. “Ne želim ovim umanjiti ili opravdati zločin počinjen 1995. godine" - istaknuo je svjedok.

Naser Orić je inače u pritvoru Tribunala i čeka početak suđenja. UN-ov je zapovjednik potvrdio čvrste veze dvaju obala Drine - "osobno sam vidio i dokumente pripadnika vojske Jugoslavije i srpske policije koji su sudjelovali u borbama u BiH, a VJ je iz Srbije osiguravala zračnu i artiljerijsku podršku snagama bosanskih Srba angažiranim na etničkom čišćenju srebreničkog kraja" - posvjedočio je Philippe Morillon.

XS
SM
MD
LG