Linkovi

Del Ponte: 'Gotovina u Hrvatskoj, Karadžić u Beogradu' (12/2/04) - 2004-02-11


Ante Gotovina je u Hrvatskoj, a Radovan Karadžić se pred SFOR-om sakrio u Beograd - izjavila je Carla del Ponte u Bruxellesu. Nećemo dozvoliti da slučaj Ggotovina predstavlja prepreku ni uspješnim euro-atlamnstkim integracijama Hrvatske niti radu Tribunala, poruka je veleposlanika RH NATO-u i partnerima iz Europske unije.

Prema našim saznanjima Ante Gotovina je još uvijek u Hrvatskoj - priopćila je nakon sastanka s visokim izaslanikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Javierom Solanom glavna tužiteljica haaškog Tribunala za ratne zločine Carla del Ponte.

Ona je naglasila, a izvori iz Solaninog kabineta potom potvrdili, da je visokom izaslanku dala precizne podatke o geografskoj lokaciji bjegunaca pred međunarodnom pravdom, ukljućujući i svježe informacije da se Karadžić pred intenziviranom potragom SFOR-a sklonio u Beograd.

Tužiteljica je dijelom odgovorila i na upite otvorene objavljivanjem članka u Jutarnjem listu o proširenju Gotovinine optužnice novim imenima. Izmijenjena i proširena optužnica je trenutno na provjeri kod suca - kazala je Carla del Ponte odbijajući, razumljivo, ulaziti u detalje spekulacija o imenima i vrsti izmjena optužnice. Stoga ostaje jedino pretpostavka da je proširena optužnica za zbivanja nakon "Oluje" izmijenjena na način na koji su definirane sve novije haaške optužnice, dakle sudjelovanjem u tzv. "zajedničkom kriminalnom pothvatu".

Carla del Ponte je iznenađena informacijama da se Gotovina neko vrijeme skrivao kod prijatelja u Francuskoj, još više da mu je novi francuski pasoš izdan nakon objavljivanja optužnice o čemu će, najavila je, politički savjetnik Tužiteljstva izravno kontaktirati francuske vlasti.

Što se skrivanja tiče, tužiteljica ističe kako se svi bjegunci pred međunarodnom pravdom najsigurnijima osjećaju u vlastitim zemljama. Njihov odlazak van domaćeg terena je rijedak i tamo su uvijek u većoj opasnosti od uhićenja - izjavila je Carla del Ponte.

Tužiteljstvo i dalje ozbiljno računa na uspješnost sustavnih pritisaka međunarodne zajednice. Javier Solana, primjerice, idućeg tjedna odlazi u Zagreb gdje će otvoriti i pitanje suradnje s Tribunalom, sada opskrbljen i svježim podacima dobivenim od glavne tužiteljice. Carla del Ponte je uvjerena da će se svi bjegunci suočiti s pravdom a rad suda neće biti gotov sve dok on ne presudi Karadžiću i Mladiću.

Prema NATO-vim diplomatskim izvorima, glavni tajnik Saveza Jaap De Hoop Scheffer informirao je Euroatlanstko vijeće suradnje, dakle veleposlanike NATO-a i partnerskih država, kako je Hrvatska izrazila spremnost na punu suradnju, što on posebno cijeni očekujući brzo i efikasno rješavanje preostalih pitanja. Veleposlanik Anton Tus potvrdio je sljedeće: "Hrvatska je savršeno svjesna težine problema i s jednakom će ozbiljnošću poduzimati sve mjere da ga riješi; nećemo dozvoliti da ovaj slučaj predstavlja prepreku niti euro-atlantskim ambicijama Hrvatske niti uspješnom radu Tribunala".

XS
SM
MD
LG