Linkovi

Bijela kuća objavila dio vojnog dossiera predsjednika Busha (11/2/04) - 2004-02-11


Jučer je Bijela kuća objavila platne liste i druge informacije koje bi trebali ići u prilog navoda predsjednika Busha kako je ispunio dužnosti kao pripadnik Nacionalne zrakoplovne garde tijekom vijetnamskog rata. "Ovi dokumenti jasno pokazuju da je predsjednik ispunio svoju dužnost", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan. Dokumenti ukazuju da je sadašnji predsjednik izvršio svoje obveze prema vojsci u razdoblju između svibnja 1972. i svibnja 1973. koji navode američki demokrati kao dokaz da je izbjegavao vojnu dužnost.

George Bush je tijekom vijetnamskog rata kao pilot služio u američkoj Nacionalnoj gardi u koju je stupio 1968. u Teksasu. Središnje je pitanje je li uopće obavljao svoju vojnu dužnost tijekom 1972. u saveznoj državi Alabama, gdje je istodobno sudjelovao u jednoj političkoj kampanji.

Sve izgledniji demokratski kandidat za američkog predsjednika John Kerry, odlikovani ratni veteran iz Vijetnama, inzistira da Bush mora raščistiti pitanje svoje vojne prošlosti. U razgovoru za televiziju NBC u nedjelju predsjednik Bush je izjavio kako nije dragovoljno išao u Vijetnamski rat, ali da bi išao da je njegova postrojba bila pozvana.

XS
SM
MD
LG