Linkovi

Primarni demokratski izbori sele na američki Jug (10/2/04) - 2004-02-10


Utrka za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke prebacuje se danas na jug – točnije u savezne države Virginiju i Tennessee u kojim će birači na primarnim izborima glasovati za kandidata kojeg bi voljeli vidjeti kao suparnika predsjedniku Georgeu Bushu na izborima u studenome. Analitičari smatraju da bi današnje glasovanje moglo pokazati koliko podrške može očekivati na jugu senator John Kerry, kao kandidat iz sjeverne država Massachusetts.

Ispitivanja javnog mnijenja u Virginiji i Tennesseeju pokazuju da je senator Kerry u vodstvu, dok se senator iz North Caroline John Edwards i umirovljeni general Wesley Clark još uvijek bore za drugo mjesto. Obojica traže pobjede koje bi transformirali demokratsku izbornu utrku u bitku 'jedan protiv jednog' s vodećim kandidatom senatorom Kerryjem, koji je jučerašnji dan proveo s glasačima na jugu savezne države Virginije. "Nalazimo se danas ovdje u Ranokeu, dan prije negoli ćete izići na birališta, kako bismo označili početak kraja predsjedništva Georgea Busha".

Odlikovani vojni veteran, senator Kerry nada se da će mu velik broj vojnog osoblja koje živi u Virginiji – u toj saveznoj državi smješteno je američko Ministarstvo obrane, Pentagon - donijeti prvu pobjedu u nekoj južnoj saveznoj državi. Analitičari vjeruju da bi pobjede u Virginiji i Tennesseeju poslale signal glasačima širom juga da su John Edwards iz Sjeverne Caroline i umirovljeni general Clark - koji je iz Arkansasa – ranjivi u svom kraju.

XS
SM
MD
LG