Linkovi

WP: Transatlantsko partnerstvo danas je više stvar navike nego zajedničke akcije (10/2/04) - 2004-02-10


Transatlantsko partnerstvo danas je više stvar navike nego zajedničke akcije – tvrdi komentator "Washington Posta". "Christian Science Monitor" piše, pak o američkom okretanju ka novim saveznicima – na Dalekom istoku i Pacifiku.

Tijekom nedavnog posjeta ministra obrane Donalda Rumsfelda Njemačkoj, jedan je tamošnji list objavio fotografiju na kojoj se američki ministar rukuje sa šefom njemačke diplomacije Joschkom Fischerom: ruke su spojene, ali svaki od njih gleda na svoju stranu. Ispod slike kratko je napisano: “Umjetnost saveznika da gledaju jedan mimo drugoga”. Nažalost – komentira u današnjem Washington Postu David Ignatius – upravo je takvo stanje transatlantskih odnosa i godinu dana nakon “diplomatske kataklizme” oko iračkog rata.

Unatoč optimističnim ocjenama o poboljšanju američko-europskih odnosa, trans-atlantsko partnerstvo je faktički više stvar navike i povijesti, nego zajedničke akcije. Vodeća članica saveza – Sjedinjene Države – ima velike probleme u Iraku, a ključne “saveznice” – Francuska i Njemačka – ni na koji način ne pomažu, tvrdi komentator washingtonskog lista, ocjenjujući takav odnos “neprihvatljivim.” I Amerikanci i Europljani, međutim, tek na drugo mjesto stavljaju obnovu savezništva i formiranje jedinstvene fronte u Iraku. Umjesto toga – nastavlja komentator –Pariz, Berlin, London, Moskva i Washington postavili su si za najvažniji zadatak da dokažu drugima kako su upravo oni bili u pravu kada se prije godinu dana odlučivalo o Iraku.

“Irak se kreće ka nasilnom raspadu i odlučan europsko-američki angažman je presudan kako bi se popunio politički vakum koji će nastati nakon srpnja” – tvrdi komantator Washington Posta prognozirajući da će se situacija u Iraku prije pogoršati, nego li poboljšati. Treba prekinuti s ispraznim podsjećanjem na negdašnje partnerstvo i prestati držati govore koji se svode na ono – “zar vas nismo na to upozoravali?”. Europljani moraju sada početi djelovati u Iraku, a Amerikanci moraju prihvatiti njihovu pomoć – podsjeća na kraju komentator Washington Posta.

Christian Science Monitor govori o partnerstvu koje Sjedinjene Države ubrzano jačaju s jednom savezničkom zemljom na drugom kraju svijeta – s Australijom. Australski premijer John Howard gotovo je podjednako blizak predsjedniku Bushu koliko i predsjednik britanske vlade Tony Blair i zahvaljujući toj je vezi, neki dan je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Sjedinjenih Država i Australije.

Prijateljstvo Busha i Howarda učvršćeno je nakon 11.rujna 2001.godine, a Pentagon smatra Australiju ključnim partnerom u borbi protiv terorizma – ocjenjuje Christian Science Monitor. Uz Britaniju, Australija pruža najveću podršku američkim snagama u Iraku, unatoč ogromnoj udaljenosti od te zemlje. Uz to, Australija je omogućila Sjedinjenim Državama uspostavu pomorske kontrole kojom se onemogućuje Sjevernu Koreju da morskim putem dostavlja projektile i drugo oružje problematičnim režimima – bilježi bostonski list, ističući da će američko-australski odnosi i dalje jačati, neovisno od toga što će ti odnosi na vojnom planu u Kini biti doživljavani kao opasnost.

XS
SM
MD
LG