Linkovi

Srednjoistočni izazov (11/2/04) - 2004-02-10


U najnovijem izvješću Organizacije Ujedinjenih naroda za ljudski razvoj stoji da mnoge zemlje Srednjeg istoka ne štite osnovna ljudska prava, te im nedostaje političke odgovornosti. Takvi uvjeti pridonose opadanju broja obrazovanih građana, te utječu na usporen gospodarski razvoj i razlog su općem zaostajanju arapskih zemalja za ostatkom svijeta. Beznađe i gnjev su u porastu, što stvara plodno tlo za islamske ekstremiste.

Kako bi pomogle pri povratku nade i novih mogućnosti u arapski svijet, Sjedinjene Države uvele su takozvanu “naprednu strategiju slobode na Srednjem istoku”. Sjedinjene Države više neće biti promatrači autoritativnih režima koji opstaju na štetu naroda. Umjesto toga Sjedinjene Države surađivat će sa svojim arapskim partnerima u državnim organima i u društvu kako bi ljudska prava bila zaštićena, te kako bi došlo do političkih reformi.

Unatoč tome, predsjednik George W. Bush kaže da 'istinske demokratske reforme moraju doći iznutra': "Diljem Srednjeg istoka reformisti se zalažu za promjene. Od Maroka do Jordana do Qatara svjedoci smo izbora i novih mjerama kojima se štite prava žena, te počecima političkog višestranačja. Kad poticatelji reformi zatraže našu pomoć, Amerika će je i pružiti."

Svrha Inicijative za udruživanje Sjedinjenih Država i zemalja Srednjeg istoka je da pomogne u promicanju političkih, ekonomskih i obrazovnih reformi. Žene su na Srednjem istoku u posebice lošem položaju i često su neravnopravne muškarcima glede obitelji, osobnog vlasništva, naslijedstva, pa čak i što se tiče prava putovanja. Radi toga, Inicijativa radi na poboljšanju prilika za žene. U sklopu Inicijative ovog će se mjeseca održati regionalna konferencija u Jordanu na kojoj će se razmatrati izazovi s kojima se žene susreću u pravnoj struci, te načela i običaji koji onemogućuju ženama jednakost pod zakonom.

Zemlja u kojoj su prava žena do velike mjere ograničena je Saudijska Arabija. Ipak, čak je i u toj zemlji vidljiv napredak.

Selwa al-Hazzaa je šefica odjela oftalmologije bolnice King Faisal: "Moja majka nije pohađala školu jer za nju nisu postojale škole. Pogledajte mene, ja sam dio nove generacije i redovna sam profesorica."

Muškarci i žene na Srednjem istoku koji čeznu za slobodom i budućnosti punoj prilika trebaju znati da u Sjedinjenim Državama imaju snažnog saveznika.

XS
SM
MD
LG