Linkovi

Američki tisak o posjetu Donalda Rumsfelda Hrvatskoj (9/2/04) - 2004-02-09


Današnja izdanja američkih dnevnika bilježe posjet ministra obrane Donalda Rumfelda Hrvatskoj uglavnom pod naslovima kao što je "Rumsfeld hvali Hrvatsku kao saveznika u Kabulu i pretendenta za članstvo u NATO- savezu".

Pod tim naslovom, New York Times podsjeća da je Hrvatska uputila 50 vojnih policajaca u Afganistan, te da se razmatra upućivanje hrvatskih snaga u Irak. "Nova, jače pro-američka orijentacija službenog Zagreba može se, piše "Times", zahvaliti novom ministru vanjskih poslova i bivšem veleposlaniku u Washingtonu Miomiru Žužulu.

"Washington Post" ističe da je to bio prvi posjet nekog člana kabineta američkog predsjendika Hrvatskoj otkako je tadašnja državna tajnica Madeleine Albright posjetila Hrvatsku u 1999. Dužnosnici administracije, piše "Post", vrlo pozitivno ocjenjuju prve poteze nove vlade, uključujući i pomirljive geste prema hrvatskim Srbima.

Ipak, čini se da se Washington ne žuri s ispunjavanjem hrvatskog zahtjeva za ubrzanim primanjem u NATO – dodaje Post”. "Vidimo smjenu generacija u HDZ-u. Izgleda dramatično, ali tek treba vidjeti," prenosi "Washington Post" riječi američkih dužnosnika.

XS
SM
MD
LG