Linkovi

Koliki je značaj intervjua predsjednika Busha za NBC? (9/2/04) - 2004-02-09


New York Times se osvrće na jučerašnji intervju predsjednika Busha američkoj političkoj emisiji NBC-a. Kako piše novinarka ovog dnevnika predsjednik Bush je neuobičajenim intervjuom htio sići s predsjedničkog pjedestala i upoznati javnost s načinom na koji donosi teške i nepopularne odluke. Za sada je teško reći kakav je dojam ostavio njegov intervju na Amerikance no demokrati su trenutno kritizirali predsjednika Busha kazavši da se dodatno povlači oko obrazloženja razloga za rat s Irakom. S druge strane, mnoge Bushove pristaše vjeruju da je intervjuom za NBC uspio uspostaviti važnu vezu s biračima, piše New York Times.

Cilj Bijele kuće nije bio samo pojasniti način na koji predsjednik Bush donosi odluke, kazao je za New York Times, jedan savjetnik u Bijeloj kući, nego i pokazati ga humanijim i poniznijim nego što to njegov imidž ratnika sugerira. Taj savjetnik je izrazio optimizam da će intervju poboljšati rejting Georgea Busha. Naime, prema nekim istraživanjima javnosti, predsjednik Bush zaostaje za mogućim predsjedničkim kandidatom demokrata, Johnom Kerryem, i do sedam posto. Službeno, Bijela kuća tvrdi da se ne osvrće na ankete.

Christian Science Monitor piše o velikim financijskim problemima s kojima se suočava Kalifornija. Prva mjera kojom se namjerava popraviti ogromni proračunski manjak jesu državne obveznice u vrijednosti od 14 milijardi dolara. Međutim, vlasti Kalifornije sada razmatraju mogućnost da se potrebna sredstva namaknu dijelom zarade od kockanja. Vlasti predlažu da dobiju 8,8 posto od ukupnog prihoda kockarnica koji u Kaliforniji iznosi pet milijardi dolara. Pitanje je, međutim, hoće li 104 indijanska plemena u Kaliforniji, koja upravljaju mnogim kockarnicama, pristati na navedenu ideju iz ureda guvernera Arnolda Schwarzennegera.

XS
SM
MD
LG