Linkovi

'Barbershop 2: Back in Business' (9/2/04) - 2004-02-08


Rapper Ice Cube, Cedric the Entertainer i Eve predvode glumačku ekipu nastavka vrlo uspješne komedije iz 2002. - "Brijačnica". O drugom nastavku, "Barbershop 2: Back in Business", više iz pera Alana Silvermana.

U južnom dijelu Chicaga, Calvinova brijačnica podjednako je i svojevrsni društveni centar, koliko i mjesto za podšišavanje. U ulozi Calvina ponovno se pojavljuje Ice Cube, koji pokušava održati brijačnicu otvorenom unatoč jake konkurencije moćnog lanca brijačnica i frizerskih salona.

"Ovdje svatko može doći i biti točno onakav kakav je po prirodi, i reći sve što misli. Nitko u ovoj brijačnici ne treba biti politički korektan … a mi niti nismo! Dakle, dođite, uvalite se u stolicu i mi vas šišamo" - govori o svojoj ulozi Ice Cube.

U prvoj "Brijačnici", humor je na nekim mjestima izazvao kontroverze: primjerice, ovlašna omalovažavajuća primjedba o jednoj od najistaknutijih ličnosti pokreta za crnačka građanska prava - Rosi Parks. Primjedbu je izrekao nastariji član postave, Eddie, čiju ulogu tumači, kao i u prvom nastavku, Cedric the Entertainer. On smatra da ne bi bilo dobro ublažiti tirade njegovog lika samo zato da nitko ne bude uvrijeđen:

"Upravo u tome je čitava poanta filma i to me i navelo da glumim u prvom nastavku. Mislim da umjetničko djelo mora biti izazovno, mora pogurati granice … Mi se i nadamo da će gledatelji izaći iz kina s osjećajem da su doživjeli više od puke zabave, da ih je film naveo da razmišljaju o nekom pitanju i stvore svoje mišljenje. Upravo zato je dobra brijačnica - ljudi svašta kažu dok ih se šiša, a sve to ostane unutar vrata brijačnice."

Dok je Rosa Parks izazvala reakcije u prvom filmu, u drugom će ih možda biti i više: jedna od tema Eddiejevih šala su ubojstva koja su izveli washingtonski snajperisti, obojica crnci. Redatelj Kevin Sullivan, poznat široj publici po filmu "How Stella Got Her Groove Back", kaže da su ga ugodno iznenadile glumačke sposobnosti rappera Ice Cubea i Eve.

Radeći ovaj film, osjetio sam se primljenim u društvo hip-hopa. Priznajem da nisam očekivao da će biti toliko talentirani za glumu. A, stvarno jesu … posebice oni koji se predaju radu punim žarom. Mislim da im pomaže ono isto što ih je učinilo uspješnima u svijetu hip-hopa jer, u osnovi, kamera ne registrira samo nečiju sliku, nego očita dušu.

XS
SM
MD
LG