Linkovi

Donald Rumsfeld danas u Zagrebu (8/2/04) - 2004-02-08


Njemačka i Francuska priopćile su da ne podržavaju američki prijedlog da NATO savez preuzme ulogu u obnovi Iraka. Na 40-toj Minhenskoj konferenciji o sigurnosnoj politici Njemačka je ipak objavila da neće predstavljati zapreku uspostavi NATO-ovih stabilizacijskih snaga u Iraku. No francuska ministrica obrane izjavila je da službeni Pariz neće podržati bilo kakvu misiju NATO saveza u Iraku sve dok Ujedinjeni narodi ne priznaju legitimnu vladu u Bagdadu.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld stao je u obranu rata u Iraku kazavši da je preventivna vojna akcija opravdana u slučaju kad postoji prijetnja od terorizma i širenja oružja masovnog uništavanja.

U radu Konferencije u Minhenu sudjelovao je i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul koji se tom prilikom sastao s američkim ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom. Gospodin Rumsfeld danas dolazi u posjet Zagrebu, a tome je jučer izjavu dao i predsjednik Mesić.

Upitan što će reći na sastanku s američkim ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom, kad se bude razgovaralo o mogućem slanju hrvatskih vojnika u Irak, predsjednik Stjepan Mesić je izjavio: Hrvatski vojnici mogu ići u Irak i bez odluke UN-a, ali samo ako to dvotrećinskom većinom svih glasova odluči Hrvatski sabor.

Mesić je napomenuo da je to njegov dosljedan stav i da od njega neće odustati ni na susretu s Donaldom Rumsfeldom u Zagrebu. Tu je izjavu Mesić dao prilikom svog redovnog susreta jednomjesečnog druženja subotom s građanima u svom uredu na Pantovčaku.

XS
SM
MD
LG