Linkovi

Žene u politici, sraz tradicije i ambicija (9/2/04) - 2004-02-08


Diljem svijeta žene se sve više angažiraju u politici. Njihovo sudjelovanje na svim razinama političkog života pokazuje da postaju sve važnije i na biralištima. No, u mnogim zemljama, žene se još uvijek bore da bi se njihovo sudjelovanje u politici shvatilo ozbiljno.

Washingtonski neprofitni Nacionalni demokratski institut nedavno je organizirao forum o pokretanju globalne inicijative za jačanje uloge žena u političkom čelništvu. Belgijska političarka Annemie Neyts-Uytterbroeck, bivša zastupnica u belgijskom parlamentu, ocijenila je da se u mnogim zemaljama žene, koje žele sudjelovati u političkom životu, sučeljavaju s ogromnim izazovima: "Žene u politici nikada nisu na prvom mjestu. Prvi su uvijek muškarci. To još uvijek vrijedi diljem cijelog svijeta. Ženama je pogotovo teško prodrijeti u politiku u društvima u kojima ih se drži što dalje od javnog života."

Bivša američka državna tajnica Madeleine Albright izjavila je da žene još uvijek nisu ostvarile potpunu ravnopravnost s muškarcima: "Danas, unatoč ostvarenom napretku, žene su i dalje slabo cijenjeni i slabo razvijeni ljudski potencijal. To ne znači da im je teško naći posao. U mnogim društvima, žene obavljaju većinu posla, ali ne mogu biti vlasnice nekretnina, ne znaju čitati i pisati, ne mogu dobiti zajam i nisu plaćene za svoje rad."

Bivša premijerka Perua Beatriz Merino istaknula je da se poboljšanje položaja žena pozitivno odražava i na cijelo društvo. Prema njenim riječima, niti jedno društvo ne može postati istinski demokratsko, ukoliko se jedna njegova polovina neprestano ušutkava.

Međutim, ženama nije lako poboljšati njihov politički status. S foruma Nacionalnog demokratskog instituta poručeno je da bi se političke stranke trebale reformirati, kako bi dale ženama mogućnost da napreduju u politici. Bivša peruanska premijerka Beatriz Merino ističe da žene trebaju imati važnu ulogu u politici svake zemlje, bilo siromašne ili bogate: "Zašto je važno razvijati političku moć žena u razvijenim ili zemljama u razvoju? Zato jer one donose drugačiji senzibilitet i drugačiji pristup rješavanju problema. Općenito govoreći, žene donose osjećaj ravnoteže i olakšavaju postizanje kompromisa."

Bivša američka državna tajnica Madeleine Albright istaknula je da su u mnogim zemljama žene još uvijek na prekretnici između svoje tradicionalne uloge u društvu i svojih novih političkih ambicija. Kako je dodala, njihovo veće sudjelovanje u političkom životu važno je kako bi mogle lakše rješavati probleme koji ih pogađaju – od silovanja i trgovine ljudima, pa do širenja HIV-a i AIDS-a.

XS
SM
MD
LG