Linkovi

Budućnost automobila (9/2/04) - 2004-02-08


Bivši predsjednik General Motorsa Robert Stempel nedavno je u Washingtonu održao govor u kojem je izložio svoje viđenje budućnosti automobilske industrije.

Gospodin Stempel bio je prvi inžinjer na čelu najvećeg proizvođača automobila u svijetu, a sada se nalazi na čelu tvrtke koja radi na tehnološkom razvoju električnih akumulatora. Elektro-akumulatori igraju sve veću ulogu u automobilima s obzirom na sve brojnije hibridne automobile koji imaju benzinski i električni pogon, zatim, s obzirom na početke primjene električnog sustava od 42 volta te eventualno konstruiranje automobila na vodikov pogon.

Poboljšanja u vidu raznih električnih naprava započela su davno, kaže gospodin Stemple: "Električno paljenje motora, koje je 1912. godine uveo Cadillac, već je 1917-1918 bilo primjenjeno kod 98 posto automobila. Veoma opasno ručno pokretanje motora polugom postalo je stvar prošlosti, automobili su postali sigurnijim a sve više ljudi je moglo uživati u automobilima."

Bivši predsjednik Uprave General Motorsa kaže da se tehnološki napredak nastavlja s hibridnim motorima, a koje predvode Toyota i Honda: "General Motors i Ford su najavili velike planove na polju hibridne tehnologije. Volkswagen, BMW i Mercedes-Benz također pripremaju takve modele, ali s dizelskim motorima. Dakle, automobili na električni pogon u velikoj će mjeri biti dio naše budućnosti."

Gospodin Stemple dodaje da je razvitak hibridnih vozila situacija u kojoj svi pobjeđuju: "Prvo za potrošače, koji neće osjetiti ništa manju pogodnost, niti lošije pogonske kvalitete automobila, a dobit će na učinkovitosti vozila, te ugodnoj i tišoj vožnji. Drugo, dobit će društvo u cjelini jer će doći do smanjenja ispuštanja štetnih plinova, naročito na semaforima i zaustavljanjima te u urbanim područjima. Treći dobitnik bit će auto industrija u cjelini jer će se nastaviti dobra prodaja automobila."

Gospodin Stemple dodaje da trenutni trendovi predstavljaju samo uvod u budućnost. On ističe da će se na automobile s hidrogenskim pogonom trebati sačekati još neko vrijeme, ali, kako kaže - pripremite se za njihov dolazak.

XS
SM
MD
LG