Linkovi

Sanader očekuje američku potporu pri ulazu u NATO (9/2/04) - 2004-02-08


Niti nakon susreta s američkim ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom, vlada Republike Hrvatske nema konkretne odgovore na američke zahtjeve, u vezi hrvatskog sudjelovanja u misiji u Iraku te Članka 98.

"Hrvatska vidi u Sjedinjenim Državama prijatelja, partnera i saveznika" - izjavio je nakon susreta s američkim ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom hrvatski premijer Ivo Sanader. Očekujemo američku potporu pri ulasku u NATO savez, kako bi bili primjer drugim zemljama u regiji, izjavio je Ivo Sanader.

Hrvatska ima puno razumjevanje za američku strategiju preventivnog djelovanja, rekao je premijer Sanader, podsjetivši da bi bili spašeni životi stotina tisuća ljudi i sačuvana materijalna dobra da se svojedobno preventivno djelovalo protiv Slobodana Miloševića.

Govoreći o sadašnjem angažmanu hrvatske vojske u Afganistanu, premijer Sanader je najavio slanje ekipe za obnovu, koja će tamo biti uz sadašnji hrvatski vojni kontingent.

Ministar obrane Sjedinjenih Država Donald Rumsfeld podsjetio je da dolazi iz Chicaga, u kojem je nemjerljiv doprinos lokalnoj košarci dao Hrvat Toni Kukoč.

Donald Rumsfeld, koji je tijekom tiskovne konferencije uglavnom slušao, obećao je Hrvatskoj podršku u njezinoj nakani da uđe u NATO savez te pohvalio reforme u obrambenom sektoru.

Upitan hoće li Hrvatska potpisati članak 98. - odredbu o neizručivanju američkih građana Međunarodnom kaznenom sudu - Ivo Sanader je rekao: "Gospodin Rumsfeld me je pitao hoćemo li to potpisati, ja sam mu odgovorio da imamo visok stupanj razumjevanja za američka gledišta u pogledu ICC-a i članka 98."

Upitan što će biti nakon povlačenja NATO saveza iz Bosne i Hercegovine, ministar Rumsfeld je odgovorio: "NATO savez se neće odjednom povući. NATO će se povući do kraja ove godine, ako uvjeti to dozvole. Njegovu ulogu preuzet će Europska unija, čija će uloga biti više policijska a manje vojna. NATO će u Bosni održati svoj stožer, radeći na reformi oružanih snaga i rješavanju pitanja ratnih zločinaca protiv kojih su podignute optužnice."

Na pitanje što je sa slanjem hrvatskih vojnika u Irak, premijer Sanader je odgovorio: "Razmatrali smo pitanje hrvatskog sudjelovanja u anti-terorističkoj koaliciji, za koju sam ja rekao već na početku, u ovom uvodnom dijelu, da želimo biti njezin dio. Pitanje slanja vojnika u Irak ostaje otvoreno za razmatranje hrvatske vlade. U razmatranju tog pitanja, koncentrirat ćemo se posebno na humanitarni aspekt, liječnički i tako dalje."

Ima li premijer političku podršku za slanje hrvatskih vojnika u Irak? "Prije svega, mislim da je pitanje anti-terorističke koalicije, i sudjelovanja hrvatske u njoj, pitanje o kojem postoji visok stupanj suglasnosti, i među političkim strankama i u javnosti. A što se tiče konkretnog odgovora, to pitanje razmatramo, pa ćemo - kad dođemo do zaključka - moći govoriti o tome kakve će biti reakcije nekoga u Hrvatskoj."

Ministar obrane Rumsfeld sastao se i s predsjednikom Stjepanom Mesićem. Jedna od tema razgovora bila je i mogući angažman hrvatskih vojnika u Iraku.

XS
SM
MD
LG