Linkovi

46-ta dodjela nagrada 'Grammy' (8/2/04) - 2004-02-08


U glavnim kategorijama – za Snimku godine, Pjesmu godine, Album godine…. dominiraju hip-hop, odnosno rap i rock glazbenici – Eminem, Beyonce, Justin Timberlake…..U raznim R&B i rap kategorijama, nasli su se zajedno neki mladi i novopridosli, ali i oni koji su vec veterani – Ashanti i Beyonce,ali i Mary Blige i Erykah Badu i Luther Vandross i Aretha Franklin…. U pop-kategorijama – najvise nominacija nose Justine Timberlake, Christina Aguilera, ali i jedan ex-Beatle, George Harrison, i Sting te nedavno preminuli Warren Zevon. U prilogu koji slijedi, evo i podsjetnika na neke od manje razvikanih kategorija…..

Americka glazbena akademija nagradu Grammy dodjeljuje u cak 105 raznih kategorija iz 31 podrucja! Obuhvaca, dakle, svaku vrstu snimljenog materijala, od najpopularnijih hitova do govornih albuma, klasicne glazbe, jazza, da i ne govorimo o mnogim tehnickim kategorijama. U sutrasnjem televizijskom prijenosu necemo, srecom, gledati dodjelu Grammyja u svakoj od 105 kategorija, mnoge ce biti urucene ranije, mnoge ce biti samo kratko spomenute tijekom prijenosa.

Americka akademija za glazbene umjetnosti i znanosti osnovana je 1957. godine sa ciljem da poboljsa kvalitet zivota i kulturno okruzje glazbenih stvaratelja. Njena nagrada Grammy medjunarodno je poznata; ona i ove godine odrazava raznovrsnost glazbenih zanrova i sarenilo izvodjaca. U nizu kategorija za, recimo, podrucje latinskoamericke glazbe i world music, medju nominiranima za najbolji album latinskoamerickog popa cak su tri izvodjaca iz stranih zemalja – Meksika, Spanjolske i Puerto Rica.

U kategoriji Best Traditional Tropical Latin Album svih pet nominiranih je sa Kube, trojica iz Buena Vista Social Cluba – Barbarito Torres, Amadito Valdes i Ibrahim Ferrer, ovaj zadnji s albumom Buenos Hermanos….Ferrer i u Zagrebu ima zakazan koncert za 14. travnja….

U kategoriji za najbolji salsa/merengue album, medju nominiranima je i pokojna, ali besmrtna diva kubanskog porijekla Celia Cruz. U kategoriji Najboljeg suvremenog world music albuma, medju nominiranima Orchestra Baobab sjedinjuje africke plesne stilove s onima s Kube; iz Afrike takodjer, diva sa Zelenortskih otoka – Cesaria Evora, sa svojim melankolicnim albumom Voz D’Amor. A zvuci Kube zastupljeni su i na jednom albumu nominiranom u kategoriji Najboljeg pop-instrumentalnog albuma – Mambo Sinuendo, suradnji Ry Coodera i Manuela Galbana… Jedna skladba s tog albuma – Patricia - nominirana je i kao najbolja pop-instrumentalna izvedba…..

Evo jos nekih dobro poznatih imena u nekima od manje razvikanih kategorija – u onoj pod naslovom Najbolji pop-vokalni album - Rod Stewart, za album Great American Songbook, nastavak onome iz 2002. godine; s njim i Tony Bennett, Bette Midler i Rosemary Clooney za njen posthumno izdani album Last Concert. Zanimljivo je da je Clooney bila osam puta nominirana za Grammy, ali svaki put je nagrada zavrsila u rukama - Tonyja Bennetta. Zanimljivo ove godine – uz njen posthumno izdani album, u istoj je kategoriji i album Bette Midler Sings the Rosemary Clooney Songbook, hommage-album toj slavnoj pop i jazz vokalistici. Za najbolju musku rock-vokalnu izvedbu, nominirani su, izmedju ostalih David Bowie, Dob Dylan i Tom Waits…ima jos rocka u tim momcima! Za najbolju zensku vokalnu rock izvedbu, medju ostalima, takodjer neke veteranke – Bonnie Raitt i Lucinda Williams, Lucinda za skladbu Righteously, na albumu World Without Tears, Svijet bez suza, nominiranom i u kategoriji Najboljeg suvremenog folk-albuma….

Shirley Horn, sa svojim interpretacijama Jacquesa Brela, Lennona i McCartneyja, te Aaron Neville, David Sanborn, Chick Corea, Wayne Shorter, Chucho Valdes….neka su od slavnih imena nominiranih u raznim kategorijama jazza….. Willie Nelson, s dva projekta, dominira kategorijom Najboljeg country-albuma. S dva u jednom albumu, na jednom country, na drugom pop, u istoj je kategoriji, takodjer vec visestruka dobitnica Grammyja - Shania Twain.

U kategoriji Najboljeg albuma klasicne glazbe, i ova su glasovita imena - Michael Tilson Thomas i San Francisco Symphony; Pierre Boulez, dobitnik vec 24 Grammyja, i Vienner Philharmoniker; zatim cetverostruki dobitnik Mstislav Rostropovich te Wolfgang Sawallisch, ciji je odlazak iz Filadelfijskog orkestra ovjekovjecen snimljenim izborom Roberta Schumana, skladatelja uz kojega Sawallisch ostaje nerazdvojno vezan….. U kategoriji Najboljeg klasicnog crossover albuma nasao se i izuzetno popularan Obrigado Brazil, projekt celista Yo-Yo Ma…. Bio je ovo tek mali i povrsni podsjetnik na nominirane glazbenike i umjetnike u nekima od brojnih drugih kategorija, uz one vodece, s popularnim hitovima – dobre je glazbe i sjajnih umjetnika u svima. Za kraj, uz upravo zavrsenu “Godinu bluesa,” malo bluesa….ali ne onih nominiranih za 46. Grammy u nekoliko blues-katgorija - Eddyja Clearwatera i Buddyja Guyja, bluesmena iz Chicaga, niti 95-godisnjeg Jayja McShanea, kralja jazz i blues scene Kansas Cityja, niti Marcie Ball ili Sonnyja Landretha, s njihovim zvucima New Orleansa, nego malo bluesa sa serije albuma Martin Scorsese Presents the Blues: A Musical Journey, nominiranih u 87-oj od 105 Grammy kategorija, onoj Najboljeg povijesnog albuma…...

XS
SM
MD
LG