Linkovi

Austrijanci protiv Schwarzeneggera (9/2/04) - 2004-02-08


U Austriji su počeli prosvjedi protiv Arnolda Schwarzeneggera, guvernera Kalifornije koji je rođen u blizini Graza a i dalje ima austrijsko državljanstvo. Povod prosvjedu – guvernerovo odbijanje da odustane od izvršenja smrtne kazne za zatvorenika koji je osuđen za nekoliko ubojstava u Kaliforniji.

Izbor poznatog glumca za guvernera Kalifornije Austrijanci su jesenas bučno proslavili. No, danas mnogi “Terminatorovi” zemljaci prosvjeduju protiv njegova odbijanja da pomiluje izvjesnog Kevina Coopera, crnca osuđenog na smrt za više ubojstava, koji već godinama čeka na pogubljenje u jednom zatvoru u Kaliforniji.

Austrijska ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero-Waldner izjavila je da je “razočarana” Schwarzeneggerovom odlukom. Predsjednik austrijskog parlamenta Heinz Fischer kritizirao je penološku politiku mnogih američkih saveznih država u kojima postoji smrtna kazna riječima da “smrtnoj kazni nema mjesta u modernom društvu.”

Predsjednik Vijeća Europe, Austrijanac Peter Scheider, poslao je vladi Sjedinjenih Država službeni dopis u kojem ih poziva da ukinu smrtnu kaznu. "Vlada i Kongres su nam odgovorili da je ta problematika ovlast lokalne vlasti. Zato se i obraćamo pojedinim guvernerima, tražeći od njih da prestanu s praksom smrtne kazne" - rekao je gospodin Scheider.

Prosvjedi su posebno snažni u Grazu, u čijoj je blizini Arnold Schwarzenegger rođen. Predloženo je da se lokalnom stadionu – koji je nazvan po popularnom glumcu – promijeni ime. Peter Scheider smatra da bi kalifornijski guverner – koji uz američko ima i austrijsko državljanstvo – trebao razumjeti osjećaje Austrijanaca: "Nadam se da Schwarzenegger shvaća kako na njegovu politiku u Kaliforniji gleda Europa, i kakvu će štetu učiniti ako nastavi s prakticiranjem smrtne kazne."

Prošli tjedan, Sjedinjene su Države zbog ovakve penološke prakse bile kritizirane i u Organizaciji za sigurnost i suradnju. Američki je predstavnik izjavio da se radi o unutrašnjem pitanju zemlje te da dosuđivanje smrtne kazne ne predstavlja kršenje međunarodnog prava.

XS
SM
MD
LG