Linkovi

'Zdrava hrana' iz McDonaldsa (7/2/04) - 2004-02-07


Možda se tajna masovne zdravije prehrane krije na istom mjestu gdje je počela i masovna nezdrava prehrana? Pođimo, dakle, u McDonalds!

“Go Active! Happy Meal” odgovor je kompanije McDonalds na sve glasnije zahtjeve da lanci masovne ‘brze’ hrane ponude i nešto zdravije obroke. Crpeći ideju na dugogodišnjem favoritu iz vlastite ponude, posebnom obroku za djecu, ‘Happy Meal’, koji, uz manje porcije, nudi i ustom paketiću i igračku, McDonalds testira na tržištu sličan proizvod i za velike.

Uz zdravije kalorije, - salatu, flaširanu vodu ili gazirani napitak - ‘happy meal’ za odrasle nudi i poklone za stimuliranje zdravijeg pogleda na život – brošuru o poboljšavanju tjelesne kondicije iz pera trenera slavnih ličnosti Boba Greena, te pedometar, spravicu koja broji prehodane korake u metrima, kilometrima ili miljama, već po želji hodača.

Na testnom tržištu - dvjestotinjak restorana McDonaldsa u saveznoj državi Indiani - ‘Go Active! Happy Meal’ je prodavan po cijeni od 4 dolara i 99 centi, što je za sada najskuplji obrok u tom lancu restorana. No, marketinška ispitivanja pokazuju da je tržištu trenutno važnija ponuda zdravijeg obroka nego jeftinijeg. Do sredine godine, ‘sretni obroci’ za odrasle trebali bi se redovno prodavati po čitavoj Americi.

Svoj pohod ka zdravijoj ponudi kompanija McDonalds je započela već prošle godine kada se naglo našla pod povećalom oka javnosti, optužena kao glavni krivac za masovno debljanje djece i mladeži i u Sjedinjenim Državama i u inozemstvu. Dapače, podignuta je i optužnica – nalik onima protiv proizvođača cigareta - ali ju je sud odbacio.

No, čelništvo McDonaldsa je očito ozbiljno shvatilo poruku javnosti. Dio nove koncepcije su hvaljene salate, sendviči u pogači ili tankoj tortilli, kao i mogućnost – za sada ograničena na restorane na širem području New Yorka – kombiniranja obroka s manjim brojem ugljikohidrata. Započinju se i kampanje tjelovježbe u suradnji s pojedinim gradovima – “Get Lean Houston” ili “Walk This Weigh”, s Oklahoma Cityjem.

XS
SM
MD
LG