Linkovi

Pusić: 'Dobro je što je za Hrvatsku NATO postao jednako važan kao i Europska Unija' (6/2/04) - 2004-02-06


Jedna od uzvanica iz Hrvatske na Nacionalnom molitvenom doručku, koji je jučer održan u Washingtonu, bila je Vesna Pusić, jedna od zamjenica predsjednika Sabora i čelnica Hrvatske narodne stranke. Gospođa Pusić posjetila je i američkog Državno tajništvo te Bijelu kuću, odnosno Vijeće za nacionalnu sigurnost. S američkim je dužnosnicima razgovarala o hrvatskim naporima da zemlja postane članica NATO-a i Europske unije, kao i razvoju događaja u Hrvatskoj, nakon izbora za Sabor.

Je li Hrvatska danas bliža NATO savezu ili Europskoj uniji? Vesna Pusić tvrdi da su hrvatski vanjskopolitički prioriteti ostali isti, no vlada Ive Sanadera je članstvo u NATO savezu “podigla na istu razinu važnosti”, na kojoj je donedavno – za mandata Ivice Račana - bila isključivo Europska unija.

“Dobro je da je NATO isto toliko važan kao i Unija, među ostalim i zbog međunarodne percepcije Hrvatske” - kaže gospođa Pusić. "Mislim da je u Washingtonu dobro primljeno to što je NATO stavljen na istu razinu važnosti. Ali, neki od uvjeta za članstvo koji važe za Europsku uniju važe isto tako i za NATO. Mi smo možda u nedavnoj prošlosti više bili koncentrirani na Europsku uniju zbog toga što se radi o sveobuhvatnijim uvjetima za članstvo, koji se ne odnose samo na oružane snage, već i na sve od gospodarstva, poljoprivrede, sveučilišta, kulture…"

Glavno pitanje za Hrvatsku ostaje – kako ispuniti uvjete za članstvo u NATO savezu i Europskoj Uniji.

"O tome sam razgovarala sa sva tri moja domaćina, kako oni procjenjuju situaciju. Tu je bilo vrlo zanimljivih primjedbi. Ovdje vlada mišljenje da su politički stavovi vlade ohrabrujući ali da ostaje pitanje što se od toga može realizirati. Mene je naročito zanimalo u kojoj je mjeri američki naglasak na domaćoj sceni, dakle na unutrašnjim odnosima u Hrvatskoj, a u kojoj mjeri je američki naglasak na hrvatskim stavovima na međunarodnom planu. Čini se da je i jedno i drugo za njih važno, iako načelni je stav da na putu u NATO i Uniju treba pokazati opipljive rezultate, drugim riječima, pro-aktivnu politiku" - rekla je čelnica Hrvatske narodne stranke.

Upitana je li američke domaćine zanimalo hoće li Hrvatska u Irak uputiti svoje vojnike, Vesna Pusić je rekla da su “američki dužnosnici jedino iskazali načelan stav da će se Hrvatska o tome uskoro trebati očitovati."

Hrvatsko novinarsko društvo prije nekoliko je dana prosvjedovalo zbog – kako se tvrdi – zatvorenosti vlade prema medijima. Spomenuti su brojni problemi koje novinari imaju u komunikaciji s pojedinim ministarstvima. Vesna Pusić također smatra da se vlada Ive Sanadera zatvorila prema medijima i javnosti:

"Moj je dojam da je vlada puno striktnija, kada su u pitanju izjave ministara, u usporedbi s prethodnom vladom. Uloga glasnogovornika vlade danas je daleko utjecajnija nego što je bila u prošlom mandatu, tako da ministri sami puno manje ulaze u komunikaciju s medijima. Ja mislim da će to vlada morati promijeniti, zato što je potrebno da ministri budu u direktnoj komunikaciji s medijima."

XS
SM
MD
LG