Linkovi

Koliko zaista vrijedi najskuplji košarkaški 'rookie' na svijetu? (6/2/04) - 2004-02-06


Lebron James, 19-godišnjak koji je uoči ove sezone u NBA bio prvi odabir od srednjoškolaca za profesionalnu košarkašku ligu, zaigrao je u Cleveland Cavaliers i, kako sada stvari stoje, pokazao da vrijedi svaki cent koji mu je već ili će mu biti isplaćen.

A, taj izraz 'svaki cent' znači zaista mnogo, mnogo centi … Do svoje 25. godine, do kada mu traje sadašnji ugovor, mladi James će zaraditi više od 200 milijuna dolara, što od igranja košarke, što od sponzorskih ugovora. Za rookieja u NBA to je rekord - niti Michael Jordan nije u svojih prvih sedam godina u NBA toliko zaradio.

Međutim, kad se pogleda s druge strane, on se praktički pokazuje sjajnom investicijom. Kako je proračunao časopis Forbes, do svoje sedme sezone u NBA, Lebron James će generirati više od dvije milijarde dolara u prihodima za svoju ekipu i svoje sponzore. Naravno, pod pretpostavkom da ne bude imao većih zdravstvenih problema ili ozbiljnih nevolja sa zakonom. Kobeja Bryanta je optužba za seksualno zlostavljanje koštala do sada dva milijuna dolara godišnje, koliko bi mu donijelo sponzorstvo McDonaldsa i Nutelle, koji su s njim raskinuli ugovore.

XS
SM
MD
LG