Linkovi

Tenet: 'Nije bilo političkog pritiska na CIA-u' (6/2/04) - 2004-02-05


Direktor Središnje obavještajne agencije CIA-e George Tenet odlučno je branio predratne obavještajne podatke o iračkom oružju za masovno uništavanje. Ipak, dodao je da još uvijek treba odgovoriti na mnoga pitanja o tome zašto to oružje nije pronađeno. Gospodin Tenet je govorio o ovoj temi samo nekoliko dana nakon što je šef američke ekipe inspektora izjavio da Saddam Hussein vjerojatno nije imao zabranjeno oružje u doba američkog napada.

George Tenet je kazao da je jasno da su prije rat američke obavještajne službe vjerovale da Irak pokušava razviti zabranjeno oružje i da u tome ponekad uspijeva.

"Nikada nije rečeno da Irak predstavlja neposrednu prijetnju. Analitičari su našim političarima dali svoju objektivnu procjenu o brutalnom diktatoru koji nastavlja s naporima da zavara svijet i razvije programe kojima bi nas mogao držati u napetosti i prijetiti našim interesima," rekao je.

Iako je dodao da potraga za zabranjenim oružjem nije ni blizu kraja, gospodin Tenet načelno je podržao zaključke donedavnog šefa američke inspektorske ekipe Davida Kaya.

"Okvirno govoreći, želim reći da je Saddam ima namjeru i kapacitete za brzo preusmjeravanje civilne industrije na proizvodnju kemijskog oružja. Ipak, još nismo naći oružje koje smo očekivali da ćemo pronaći. Jasno je da nismo našli ni biološko oružje," kazao je.

Gospodin Tenet je odbacio tvrdnje da je na obavještajne analitičare vršen politički pritisak da bi formulirali zaključke koji bi opravdali glavni razlog administracije za napad na Irak.

Predsjednik Bush ponovno je branio svoju odluku o napadu na Irak, rekavši da je time učinio svijet sigurnijim. Kako je kazao, oslobađanje Iraka bilo je pravedno djelo, kojim je jedan potlačeni narod istrgnut iz stiska zlog režima, a u široj regiji uklonjen je izvor nasilja i nestabilnosti.

"Znajući ono što sam znao tada i ovo što znam sada, mogu reći da je Amerika u Iraku postupila ispravno," kazao je.

Obraćajući se pristašama u South Carolini, predsjednik je dodao da je Saddam Hussein predstavljao prijetnju, jer je namjeravao naoružati svoju zemlju oružjem za masovno uništavanje.

XS
SM
MD
LG